Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Aranyérmes a női tőrcsapat

2016-02-14 18:26:00

Aranyérmet nyert a magyar női tőrcsapat az egri kerekesszékes vívó világkupán.

    A viadal honlapja szerint a Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Dani Gyöngyi, Jurák Andrea összeállítású együttesnek a nyolc között nem volt ellenfele, majd az elődöntőben 45-36-ra bizonyult jobbnak az oroszoknál. A fináléban a magyarok 45-42-re verték a kínai gárdát. A bronzérem Hongkongé lett.
    A vasárnapi zárónapon a Gergely István, Horváth Gábor, Mató Gyula, Süle József összetételű férfi párbajtőrcsapat a hetedik helyen végzett.
    A hazai vívók két éremmel zárták az egri vk-t: a női tőrcsapat diadala előtt, pénteken Krajnyák Zsuzsanna bronzérmet szerzett tőrben.
    Szekeres Pál szövetségi kapitány sikeresnek nevezte a négy napig tartó versenyt, bár érmek tekintetében többet várt, de a mostani eredménnyel kiegyezne a riói paralimpián is. 
    "A férfiak mezőnyében sajnos többen sérülés miatt nem tudtak jobb helyezést elérni, Osváth Richárd műtét után, Tarjányi István törött lábbal immáron B kategóriában versenyzett, de Gerencsér Ferenc például meglepetésre tőrben táblára került. Mató Gyula és a férfi párbajtőr csapat jól vívott, az Európa-bajnokságra még erősebb férfi csapatot szeretnénk vinni" - mondta Szekeres Pál. 
    "A nőknél egyéniben gyengébb teljesítményt láttunk, kivéve Krajnyák Zsuzsa bronzérmet jelentő vívását, de csapatban látszott rajtuk, hogy nyerni akarnak" - tette hozzá.
    Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke szerint a paralimpia évében minden világversenyen szerzett érem, győzelem duplán számít, hiszen önbizalmat ad a versenyzőknek és tiszteletet ébreszt az ellenfélben. Hozzátette, biztos benne, hogy a májusi olaszországi Európa-bajnokságon a magyar vívók mindent megtesznek azért, hogy további hat kvótát szerezzenek.
    A magyaroknak jelenleg 19 kvótájuk van a riói paralimpiára: cselgáncsban egy, asztaliteniszben hat, kajak-kenuban egy, sportlövészetben kettő, kerékpársportban egy, úszásban pedig nyolc.