Auguszta napja van. | 2024.03.29

Netanjahu a legfelsőbb bíróság előtt védte a gázkoncessziós üzletet

2016-02-14 17:15:00

 A legfelsőbb bíróság előtt védte Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Földközi-tengeren felfedezett földgázmezők kitermelésére általa támogatott koncessziós üzletet vasárnap délután.

    Izrael történetében először jelent meg kormányfő az alkotmánybíróságként is működő legmagasabb jogi grémium előtt. A tízes tévécsatorna jelentése szerint mintegy fél órán át tartó meghallgatásán Netanjahu létfontosságúnak nevezte a megállapodást és az írásos beadványában már ismertetett nemzetbiztonsági érvekkel támasztotta alá a gázkitermelési jogok átadását a Jichák Csuva nevű izraeli oligarcha vezette Delek-konzorcium és az amerikai Noble Energy nevű konszern által vezetett társulásnak. 
    Netanjahu azzal fenyegette a bírákat, hogy Izrael ellenségeitől fognak földgázt vásárolni, nem lesz verseny, nem lesznek befektetők és nem lesz földgázkitermelés, ha nem léphet érvénybe az általa szorgalmazott megállapodás. 
    A bíróság épülete előtt reggel óta tüntettek, "tőkés rendszer: alvilág" kiabálták a gazdasági megállapodás ellenzői. Az üzlet bírálói szerint kiszolgáltatja az izraeli fogyasztókat a gázkitermelők árképzésének, de a kormányfő "biztonsági  megfontolásokra" alapozva egy eddig Izrael történetében soha nem alkalmazott törvényi passzus bevetésével mégis elfogadtatta a koncesszió odaítélését a parlamentben, noha az alku miatt a monopólium-ellenes kormánybiztos is beadta elmondását.
    A televízió szakértői szerint csekély az esélye a bíróság közbelépésének, mert jogsértés nem történt, és ezért a legfelsőbb bírósághoz benyújtott beadványok és a folyamatban lévő procedúra ellenére bírósági úton nem támadható az izraeli nyersanyagárakat évekre, sőt évtizedekre meghatározó földgázalku. 
    A vitatott megállapodás szerint a Noble Energy és a Delek-konzorciumok kapják a Leviatánnak elnevezett, izraeli vizeken talált legnagyobb földgázmező kitermelési jogát, cserébe csökkentik részvételüket a már működő Tamar és a kisebb Tanin (krokodil) és Karis (cápa) nevű gázmezőkön.         A szakértők szerint a Leviatán 535 milliárd köbméter földgázt rejt, amely Izraelt a térség egyik földgázhatalmává teheti.