Auguszta napja van. | 2024.03.29

Müncheni konferencia - Steinmeier: nincs új hidegháború, Medvegyevet félreértették

2016-02-13 17:35:00

Nem kezdődött új hidegháború, és az orosz miniszterelnök sem erről szólt az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC) elmondott beszédében - mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter szombaton a bajor fővárosban zajló fórumon.
A német diplomácia vezetője a rendezvény külügyminiszterek vitája nevű pódiumbeszélgetésén hangsúlyozta: "egész biztosan nem vagyunk hidegháborúban".
    Az újságírók talán nem értették pontosan Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő szavait, aki sokkal inkább arról beszélt, hogy "el kell kerülni egy újabb hidegháborúhoz vezető helyzetet" - mondta Frank-Walter Steinmeier.
    A nemzetközi viszonyokat hidegháború helyett inkább új típusú konfliktusok jellemzik, és országok közötti konfliktusok helyett inkább államok és nem állami szereplők egymásnak feszülése, ezért a történelmi analógiák nem is igen alkalmasak a jelen magyarázatára és megértésére - fejtette ki a miniszter.
    Közben az orosz kormány kiadta a miniszterelnök orosz nyelven elmondott, az oroszul nem beszélő hallgatóknak tolmácsok által közvetített beszéde angol fordítását, amelyben az áll, hogy "őszintén szólva gyorsan sodródunk egy új hidegháború korszaka felé".
    Frank-Walter Steinmeier a német külpolitika feladatairól szólva kiemelte: a menekültválság megmutatta a németeknek, hogy a konfliktusok "házhoz jönnek", és így már nem elméleti szinten merül fel az újraegyesített Németország nemzetközi felelősségvállalásának kérdése, hanem "nagyon konkrét és közvetlen" formában. Ezért a német diplomácia az eddiginél is nagyobb erővel törekszik a válságok megoldására a nemzetközi porondon, Willy Brandt néhai német kancellár nyomdokain az "okos reálpolitika" elvét követve, amely szerint "a világot el kell fogadni olyannak, amilyen, de nem szabad úgy hagyni".
    Németország elsősorban a közel-keleti válságok rendezésért küzd, hiszen minden egyéb csak az európai menekültválság "tüneti kezelését", és nem az okok megszüntetését jelentené - mondta a német külügyminiszter. Hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzése katonai erővel önmagában nem teremt békét, és hosszú távú, szisztematikus munkára van szükség a térség ingatag államainak stabilizálásához.
     Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok és az EU megtagadja az együttműködést és "ellenségnek tekint minket", továbbá elfogadhatatlan módon a szíriai katonai műveletek leállítására akarja kényszeríteni Oroszországot, de a maguk részére fenntartja a jogot a légicsapások folytatására.
    Hozzátette: már nem is annyira biztos, hogy olyan nagy siker a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) müncheni külügyminiszteri találkozóján kötött megállapodás a harcok miatt elzárt települések humanitárius segélyezésről és a harcok leállításáról a kormány és a mérsékelt ellenzéki erők között.
    A beszélgetés vezetőjének kérdésére Szergej Lavrov 49 százalékra becsülte az ISSG-megállapodás sikerének esélyét, Frank-Walter Steinmeier pedig 51 százalékra.