Auguszta napja van. | 2024.03.29

PSZ: át kell alakítani a jelenlegi oktatási rendszert

2016-02-13 16:10:00

A Pedagógusok Szak-szervezetének (PSZ) elnöke szerint a kormány háromévnyi tevékenysége miatt tönkrement a magyar oktatás, ezért nem engednek azon követelésükből, hogy a jelenlegi rendszert át kell alakítani.

Galló Istvánné szombaton, a budapesti Kossuth Lajos téren tartott pedagógustüntetésen kiemelte: a "nagy reform" olyan oktatási rendszert hozott létre, amely rossz a gyermeknek, a pedagógusnak, a nevelő-oktató munkavállalónak, a szülőnek és az egész országnak. A mai iskolák nem tudják hozzásegíteni a diákokat a tudás megszerzéséhez, pedig egy nemzet felemelkedésének záloga az osztálytermekben van - mutatott rá.
    Elmondta: azért szervezték a demonstrációt, hogy követeléseiknek nyomatékot adjanak, mert nem fogadják el a félmegoldásokat, és nem elégednek meg a kormány hangulatjavító intézkedéseivel sem.
    Szerinte a köznevelés átalakításának terve a miniszterelnök ötlete alapján készült el. Erre utalva idézte Orbán Viktor korábbi, úgynevezett dakota közmondását, amely szerint "ha döglött lovon ülsz, szállj le róla". A köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni - fogalmazott Galló Istvánné.
    Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke elmondta: azért vonultak a Kossuth Lajos térre, mert az oktatás iránya elhibázott és a helyzete aggasztó. "Azért vagyunk itt, mert tudjuk, hogy amilyen az oktatás jelene, olyan az ország jövője" - tette hozzá. Becslése szerint sok tízezren jöhettek el a Parlament előtti demonstrációra.
    Céljaik érdekében - ha kell - elmennek a végsőkig, akár közös sztrájkbizottságokat alakítanak, és munkabeszüntetéssel is tiltakoznak - jelentette ki a szakszervezeti vezető.
    A többi ágazati szakszervezet nevében felszólaló szónokok a színpadon a "Magyarországért" feliratú molinó, egy uniós és egy nemzeti zászló előtt arról beszéltek, nem tűrik, hogy megosszák, egymással szembe fordítsák őket.
    Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elnöke azt mondta, amihez a kormánypártok hozzányúlnak, azt "ellopják vagy tönkreteszik". Arról is beszélt, hogy a kormány a bölcsődékhez tartozó korai fejlesztés megszüntetésével "a fürdővízzel együtt kiöntötte a gyereket is", mert jelenleg nincs elég szakember, így elmaradnak a fejlesztő órák.
    Az elnök 30 százalékos béremelést követelt a szociális ágazatban dolgozóknak.
    Sándor Mária, a "fekete ruhás ápolónő", a Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségügyben dolgozó kiszolgáló személyzet 2007 óta nem kapott béremelést, pedig nélkülük nem működik az ágazat. Milyen ország az, ahol az orvos, a nővér, a pedagógus, a szociális ágazatban dolgozók folyamatos segélykiáltása süket fülekre talál? - tette fel a kérdést.
    A megjelentektől azt kérte, hogy az összefogás jeleként a fekete szalag mellé tűzzenek mostantól egy fehéret is.
    A szónokok az egész teret betöltő esernyős tömeg előtt arról is beszéltek, a kormány életpályát ígért nekik, ehelyett csak megosztást, kevés béremelést, máshol bércsökkentést kaptak. A beszédeket a demonstrálók többször "Nem hagyjuk!", "Orbán, takarodj!", "Hazaárulók!" skandálással szakították meg.
    A beszédek között idéztek a korábban a Pedagógusok Sztrájkbizottsága által összeállított 25 pontos követeléssorból. Követelték egyebek mellett a tankötelezettség korhatárának visszaállítását 18 évre, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentését, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítását, a pedagógusok kötött munkaidejének eltörlését, adminisztratív terheik csökkentését.
    A demonstráció végén Sándor Mária kérésére a tömeg öt perces csenddel kívánta kifejezni, hogy nem "balhézni" jöttek a Parlament elé, hanem komolyan gondolják követeléseiket.