Auguszta napja van. | 2024.03.29

Navracsics: a fiatalok a családban válhatnak felelős állampolgárokká

2016-02-13 10:59:47

A fiatalok a családban tanulhatják meg azokat a készségeket, amelyek felelős, aktív európai állampolgárokká, valamint a demokrácia iránt elkötelezetté tehetik őket - mondta Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa szombaton Budapesten, a Parlamentben.
A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének egész napos rendezvényén a politikus kifejtette: Európa gazdasági és társadalmi válságban van, de - mint hozzátette - szeretné hinni, hogy ez csak egy átalakulás kezdete, amely erősebb és stabilabb Európához vezet.
    A rendezvényen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök üdvözlőlevelét. 
    A kormányfő kiemelte: az élet értelmét a gyermekek jelenthetik, a nemzet jövőjének záloga a családok megerősítésében rejlik, hiszen csak az az ország lehet erős, amely a családokra épül.
    Kövér László azt hangsúlyozta, ha egy közösségben sorvadni kezd a lélek, apadni kezd a lélekszám is, és ezáltal jövőtlenné válik a közösség. A leghatásosabb lélekerősítő a család, ezért tartozik a családok iránt különös felelősséggel minden politikus, és ennek jegyében a kormány célja a magyar családok megerősítése.
    Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a meghívott több száz család, köztük háromszáz gyermek előtt azt mondta, a családokat jöttek ünnepelni az Országházba, ahol nap mint nap azért dolgoznak, hogy a családok erősebbek legyenek. Arról beszélt, hogy vannak Magyarországon és a határon túl is olyan családok, amelynek tagjai elszakítva, távol élnek egymástól, közöttük azonban elszakíthatatlan, életre szóló kapocs van. Ugyanez a kapocs köti össze a határon belüli és túli magyarokat is - jegyezte meg.     Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára úgy vélekedett, Európa hatalmas értékválságban van, és ahhoz, hogy ezen úrrá legyünk, valamint megmaradjunk Európában és a Kárpát-medencében, szükség van azokra, akik merik vállalni a házasságot, a gyerekek születését, felnevelését, a nagy családot.     A Kárpát-medencei családtalálkozót negyedik alkalommal rendezték meg a Házasság hete programsorozat keretében a Parlamentben, ahol egész nap különféle játékok, kézműves foglalkozások, családi programok, idegenvezetés és táncház várja a gyerekeket és szüleiket.     A családi nappal párhuzamosan a delegációs teremben 17 ország ifjúságának képviselői tartanak nemzetközi konferenciát a családalapítási és gyermekvállalási kedv ösztönzésének lehetőségeiről.     A házasság hete mozgalom két évtizede indult az Egyesült Királyságban, és ma már 28 országában tartják meg a programsorozatot. Magyarországon 2008 óta ünneplik.