Emma napja van. | 2024.04.19

Nem hozott változást Mariano Rajoy spanyol kormányfő és Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök-jelölt találkozója

2016-02-13 07:31:00

Nem volt áttörés, nem közeledtek az álláspontok azon a megbeszélésen, amelyet hónapok óta először folytatott egymással Mariano Rajoy, a konzervatív Néppárt (PP) ügyvezető kormányfője és Pedro Sánchez, a szocialista párt (PSOE) miniszterelnök-jelöltje pénteken Spanyolországban.

    A bő félórás megbeszélés után tartott sajtótájékoztatóján Mariano Rajoy elmondta: továbbra is úgy gondolja, hogy a "legésszerűbb" az volna, ha a PP alakítana kormányt, miután a választásokon ez a párt kapta a legtöbb szavazatot.
    Spanyolország érdekeinek szempontjából pedig egy nagykoalíció létrejötte lenne a legjobb a PP, a PSOE és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt együttműködésével - ismételte meg a december 20-i választások óta hangoztatott véleményét a kormányfő.
    Mint mondta, nem tett le arról, hogy továbbra is betöltse a miniszterelnöki posztot, de nem bánta meg, hogy nem fogadta el az uralkodó felkérését a kormányalakításra, mert a szükséges parlamenti támogatás hiányában ezt tartotta helyesnek.
    Mariano Rajoy közölte, hogy nem fogják megszavazni a szocialista párt kormányfőjelöltjét a parlamentben, és tartózkodással sem segítik a megválasztását.
    A találkozót kezdeményező Pedro Sánchez nyilvánvalóvá tette, hogy elutasítják a PP vezetőjének javaslatát, ugyanakkor hasznosnak nevezte a konzultációt, mert szerinte fontos, hogy a két legnagyobb párt megmutassa: létezik a párbeszéd közöttük.
    "Minél előbb megpróbálunk kormányt alakítani" - mondta Pedro Sánchez, aki szerint a hónap végére létrejöhet a megállapodás a parlament más pártjaival, és ez alapján március elején megválaszthatják miniszterelnökké, és megalakíthatja az új kormányt.
    Felszólította Rajoyt, hogy vessen véget a "félelemkampánynak", amelyet szerinte az ügyvezető kormány néhány minisztere folytat azzal, hogy egy szocialisták vezette kabinet káros hatásairól beszél.
    A baloldali politikus az elmúlt időszakban a Néppárt körül kipattant korrupciós ügyekre utalva beszélt arról, hogy szükségesnek látja a jobboldali párt és a pártvezetés megújulását majd az ellenzéki pozícióban.
    A szocialisták miniszterelnök-jelöltje egyelőre nem rendelkezik kellő támogatottsággal a parlamentben ahhoz, hogy kormányfő lehessen, de bízik abban, hogy a tárgyalások során sikerül megszereznie a hiányzó szavazatokat.
    Amennyiben a pártok fenntartják eddigi álláspontjukat, Pedro Sánchez csak akkor tud kormányt alakítani, ha a parlament két katalán nacionalista pártja támogatja, vagy legalábbis tartózkodásával segíti a megfelelő szavazatarány elérését. Ennek elfogadását azonban a szocialisták utasítják el, mivel Katalónia el akar szakadni Spanyolországtól.
    A politikai elemzők továbbra is úgy látják, nem kizárható, hogy meg kell majd ismételni a parlamenti választásokat. A sajtóban megjelent számítások szerint erre június végén kerülhet sor.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó