György napja van. | 2024.04.24

Polgármester: nem veszélyezteti Tarnazsadányt a Tarnóca-patak

2016-02-12 16:51:30

Nem veszélyezteti Tarnazsadányt a Tarna folyón és a Tarnóca-patakon a szerdai esőzések nyomán kialakult árhullám, a vízszint már apadásnak indult - mondta a Heves megyei település polgármestere pénteken az MTI-nek.

    Dobi István (független) közölte: szerdán 17 milliméter csapadékot mértek a két folyóvíz által közrefogott faluban, ami nem számít rendkívülinek, és most sem volt szükség árvízvédelmi beavatkozásra. 
    Azt is elmondta, hogy a Tarnóca-patak medre "tele volt", helyenként átfolyt a víz a település melletti mezőgazdasági területekre, de az esős időszakban ez "megszokott jelenségnek" számít. Hozzátette: most mintegy 100-120 hektárnyi földet borít belvíz, illetve talajvíz. Ezeket a szikes területeket azonban a nagyobb esőzések után gyakran borítja víz.
    Holló Gábor, a tarnazsadányi agrárbizottság elnöke telefonon arról tájékoztatta korábban az MTI-t, hogy a helytelen zsilipkezelés és a Mátrában lehullott csapadék egy részét elvezető Tarnóca-patak medrének áthelyezése miatt egy-egy nagyobb esőzés komolyan veszélyeztetheti a Tarnazsadánytól északra fekvő mezőgazdasági földeket és a szomszédos községet, Nagyfügedet is. Közölte, ezúttal is 200-300 hektárnyi földet öntött el a víz.
    Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője közleményében azt írta, hogy a sok csapadék Tarnazsadány térségében a Tarnóca-patak jobb partján, az árvízvédelmi töltés mentett oldalán mezőgazdasági területeket öntött el, de ez nem veszélyezteti a települést. Tájékoztatása szerint a víz visszavezetését - a patak vízállásának függvényében - a zsilipek megnyitásával és szivattyús átemeléssel még pénteken megkezdik.