Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rekordmennyiségű tenyésztett hallal töltötték fel tavaly az angliai folyókat

2016-02-12 14:33:49

 

Rekordmennyiségű tenyésztett halat engedtek szabadon tavaly az angliai folyókba, hogy növeljék azon halpopulációk méretét, amelyek életterében több évnyi szennyezettség után mostanra javult a vízminőség - közölte a brit Környezetügyi Hatóság.

 

    A szolgálat nottinghami gazdaságában tenyésztett halak között fejes domolykók, dévérkeszegek, compók és bodorkák is vannak. Tavaly csaknem kétmillió példányt engedtek szabadon közülük.
    A haltenyészetet vezető Alan Henshaw szerint a rekordévnek két fő oka volt. "Az egyik az időjárás, amely rendkívül kedvezett a haltenyésztésnek. Nem jó ugyanis, ha a hőmérséklet 24-25 Celsius-fok fölé emelkedik, mert a melegebb vízben valamivel nehezebben fejlődnek a halak" - magyarázta a szakember. A másik ok, hogy sikeresebb a tenyésztés, ha a tartályokban és medencékben több fajt nevelnek együtt.
    A vadon élő populációk egészségének és genetikai integritásának megőrzése céljából a haltelep munkatársai minden évben felnőtt példányokat gyűjtenek be a folyókból és azok petéjét és spermáját használják fel a tenyésztéshez.
    "A halaink gyakorlatilag vad halak, amelyek életük első két évét éppenséggel egy halfarmon töltik. A lehető legtermészetesebb körülmények között igyekszünk nevelni őket" - idézte Henshaw-t a BBC News. 
http://www.bbc.com/news/science-environment-35551906