Tivadar napja van. | 2024.04.20

Vízügyi főigazgatóság: dél körül tetőzhet a Sajó a középső szakaszán

2016-02-12 12:40:00

 

Várhatóan péntek dél körül tetőzik a Sajó a középső, sajószentpéteri szakaszán, mindenhol folytatódik az árhullám levonulása - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.

    Az OVF péntek délelőtti összegzése szerint a Sajó a magyarországi felső szakaszán lassan apad, míg középső és alsó szakaszán ütemesen árad. Sajószentpéternél dél körül tetőzhet a folyó, 375 centiméter körüli vízállással, harmadfokú készültség mellett. Reggel 9 órakor 370 centiméter volt a vízállás.
    Délutántól előreláthatóan hullik egy kevés hó a Sajó külföldi vízgyűjtőin, ám ennek nem lesz lényeges hatása a most levonuló árhullámra. A hétfőtől várható enyhülés és újabb csapadék - ekkor már nagyrészt eső - ismét árhullámot indíthat el, de a mostani számítások szerint ez lényegesen kisebbnek ígérkezik a jelenleg levonulónál.
    A Tarna és mellékvizei apadnak. A délután érkező csapadék hatása szombaton jelentkezhet, újabb, de a mostaninál kisebb árhullámokat elindítva. A hét végén várhatóan Tarnaméra térségében tartósan elsőfokú készültségi szint felett alakulnak majd a vízállások.
    A Bódva magyarországi felső szakasza apad, lejjebb még gyengén árad. Napközben Szalonna és Szendrő térségében is tetőzni fog a folyó, a jelenlegi vízállások már lényeges nem emelkednek.
    A Takta lassan apad. A térségbe szombaton érkező csapadék hatására az apadás átmenetileg megállhat, de jelentős újabb áradás nem valószínű.
    Az elkövetkező napok időjárásról azt írták: péntek délután újabb csapadékzóna érkezése várható a vízgyűjtőkön, ebből szombat estig főképp Magyarországon hullik majd jelentősebb, 5-15 milliméternyi csapadék, a síkvidéken eső, a magasabb hegyvidéki területeken havas eső, hó. A következő csapadékzóna, jelentős enyhüléssel kísérve, vasárnap este, hétfő hajnalban érkezhet, és ekkor már a felvidéki vízgyűjtőkön is hullhat jelentősebb eső.