Emma napja van. | 2024.04.19

NGM: lendületben a magyar gazdaság

2016-02-12 11:10:00

 

A három éve töretlenül erősödő gazdaság is alátámasztja, hogy a magyar reformok működnek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken.

    Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a várakozásoknál gyorsabban nőtt a magyar gazdaság 2015. negyedik negyedévében, éves alapon 3,2 százalékkal, míg az előző negyedévhez mérten 1 százalékkal volt jobb a gazdaság teljesítménye, 2015 egészében 2,9 százalékkal bővült a bruttó hazai össztermék.  
    Az év végén gyorsultak az uniós kifizetések, a tartósan alacsony olajárak több csatornán keresztül is erősítették a belső kereslet élénkülését, kiválóan teljesített az ipar és az export is. A járműgyártás és a hozzá kapcsolódó ágazatok mellett az elektronika és a fémipar is hozzájárult a növekedéshez. A piaci szolgáltatások közül kiemelkedik a turizmus teljesítménye, hiszen tavaly 5,4 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A kiskereskedelmi forgalom 4,7 százalékkal bővült 2015 negyedik negyedévében, a belső kereslet élénkülését a növekvő reálbérek és a rekordmagas foglalkoztatás is támogatta.
    A mezőgazdaság gyengébb eredményeket mutatott, ha az agráriumot kiszűrve a Nemzetgazdasági Minisztérium elemzőinek számítása szerint 3,8 százalék körül lett volna az utolsó negyedévi éves bővülési ütem.
    A szaktárca hangsúlyozza: Magyarország növekedése továbbra is jelentősen meghaladja az unió átlagát, a GDP bővülése mellett pedig az államadósság szintje is tovább mérséklődött. Magyarország külső és a belső egyensúlyi pozíciója is kedvezően alakult: a külkereskedelmi többlet a tavalyi év során meghaladta a 8 milliárd eurót, az államháztartás hiánya pedig a GDP 2 százaléka alatt alakulhatott 2015-ben.
    A tavalyi GDP-növekedést az adóbevételek alakulása is alátámasztja, többek közt az általános forgalmi adóból befolyt magasabb bevétel egyértelmű jele a gazdaság élénkülésének.
A kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy az uniós költségvetési ciklus váltása miatt várható 2016. évi átmeneti lassulást ellensúlyozza és tartóssá tegye a növekedést. Ezért a kabinet már döntött arról, hogy idén több mint 2000 milliárd forint EU-s forrást kell kifizetni Magyarországon. Ezen túlmenően az Otthonteremtési Program, a bürokráciacsökkentés, az adócsökkentések, a vállalati hitelezés ösztönzése, valamint a szakképzés átalakítása hosszabb távon is emelheti a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemét - közölte az NGM.