Auguszta napja van. | 2024.03.29

KSH: 2,9 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye tavaly

2016-02-12 08:58:06

 

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2,9 százalékkal nőtt 2015-ben az előző évhez képest, tavaly a negyedik negyedévben 3,2 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette első becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

    A negyedik negyedévi adat alaposan túlszárnyalta az elemzők várakozását, bár mindenki erősebb növekedésre számított a harmadik negyedévi 2,4 százalékosnál, de senki nem várt 3,0 százalékos, vagy annál is nagyobb adatot.
    A kiigazítás nélküli nyers adatok szerint, illetve a naptárhatás kiszűrésével is 2,9 százalékkal nőtt a GDP tavaly 2014-hez képest.
    A negyedik negyedéves növekedés naptárhatással kiigazítva 3,1 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest.
    Az előző negyedévhez viszonyítva 1,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene tavaly a negyedik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint.
    A növekedéshez a mezőgazdaság és az építőipar kivételével mindegyik nemzetgazdasági ág hozzájárult - mondta az adatok ismertetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője.
    Továbbra is az ipar volt a növekedés fő húzóereje, de most nemcsak a járműgyártás és az ahhoz kapcsolódó ágazatok, hanem majdnem az összes többi ágazat teljesítménye is bővült - közölte a szakember.
    A tavalyi utolsó negyedévben a szolgáltatások többsége is "megindult", úgy tűnik, hogy az ipar növekedése húzta maga után a szolgáltatásokat is - tette hozzá.
    A főosztályvezető elmondása szerint az építőipar inkább stagnált, a mezőgazdaság mutatott visszaesést.