Auguszta napja van. | 2024.03.29

Montenegró megtiltotta a belépést Dmitrij Rogozin orosz kormányfőhelyettesnek

2016-02-11 16:04:25

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes is rajta van azon az ötvenfős listán, amely a Montenegróból kitiltott orosz állampolgárok nevét tartalmazza - számolt be róla csütörtökön az al-Dzsazíra hírtelevízió balkáni irodája a honlapján.

    Az uniós- és NATO-tagjelölt Montenegró is csatlakozott az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióihoz, amit Moszkva nem néz jó szemmel. Emellett Oroszország azt is nehezményezi, hogy a korábban szövetségesnek számító kis balkáni állam hamarosan az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének tagja lesz.
    A montenegrói sajtó értesülései szerint Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest egy parlamenten kívüli oroszbarát párt, a Demokratikus Néppárt (DNP) elnöke meghívta Podgoricába anélkül, hogy a kormányzati szervekkel egyeztetett volna. Időközben azonban kiderült, a politikus - több más politikussal és üzletemberrel együtt - tiltólistán van, azaz nem léphet be az országba. Milan Knezevic, a DNP elnöke viszont közölte: pártja garantálja Rogozin biztonságát, nyugodtan ellátogathat Montenegróba.
    Az említett lista összetételéről a montenegrói külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kormány döntött a nemzetközi szankciók bevezetésekor.
    Montenegró decemberben hivatalosan is meghívást kapott a NATO-ba, Dmitrij Rogozin pedig egy hónappal később az orosz tulajdonú Sputnik nemzetközi hírügynökségnek azt mondta: Podgorica "meg fogja bánni" ezt a lépését. Mint fogalmazott: nem a nép fogja megbánni, hiszen őket senki sem kérdezte, hanem a döntéshozók szűk csoportja.