Auguszta napja van. | 2024.03.29

Menekültügyi főbiztosság: a V4-ek mutassanak nagyobb szolidaritást a menekültekkel!

2016-02-11 15:31:25

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra szólítja fel a visegrádi négyek vezetőit, hogy - vallásra és nemzetiségre tekintet nélkül - mutassanak nagyobb szolidaritást azokkal a menekültekkel, akik a háborúk és a szélsőségesek elől Európában próbálnak menedékre találni.

 

    Az UNHCR közölte: csütörtöki, az MTI-hez is eljuttatott felhívásukat a visegrádi országok február 15-én esedékes prágai csúcstalálkozója előtt teszik közzé. Emlékeztettek arra, hogy a csúcstalálkozón Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői a menekültválságról is tárgyalnak. A megbeszélésekre ezúttal Bulgária és Macedónia is meghívást kapott.
    A szervezet felhívásában azt írta: a V4-ek országai "mintegy 25 ezer menekültnek adtak otthont 2015-ben", ez a világszerte élő csaknem 20 millió menekült 0,125 százaléka. 
    Hozzátették: Magyarországon 2015-ben 177 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, de ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége napokon belül elhagyta az országot. A másik három V4-országban együttesen mintegy 14 ezer menedékkérelmet regisztráltak.
    Itt az ideje, hogy a közép-európai vezetők példát mutassanak és elkötelezzék magukat azoknak a családoknak a segítése mellett, amelyek háborúk és emberijog-sértések elől menekülnek - idézték a közleményben Montserrat Feixas Vihét, az UNHCR közép-európai regionális képviselőjét.
    A regionális képviselő hozzátette: a világ azt várja a V4-ek vezetőitől, hogy "vállaljanak részt az életek megmentésében és segítsenek reményt adni azoknak az embereknek, akik mindenüket elveszítették."