Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: jól jártak a vásárlók, a kereskedők nem nyelték le a sertéshús áfacsökkentésének hatását

2016-02-11 11:41:27

 

Az inflációs adatok alapján a kereskedők nem nyelték le a sertés tőkehúsok áfacsökkentésének hatását, a vásárlók olcsóbban jutottak a termékhez - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön.

 

    A sertéshús ára januárban 17,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A kormány a sertés tőkehús áfáját január 1-től 27 százalékról 5 százalékra csökkentette, "ami szinte teljes mértékben megjelent a sertéshús árában" - írta az NGM.
    Felidézték, hogy 2016 januárjában a fogyasztói árak átlagosan - a decemberivel megegyezően - 0,9 százalékkal emelkedtek éves alapon, és hangsúlyozták, hogy a mérsékelt infláció kiszámítható gazdasági környezetet teremt, megkönnyíti a vállalkozások számára a beruházások tervezését, a bérek és nyugdíjak pedig megőrzik értéküket. 
    Az NGM megjegyezte azt is, hogy az inflációs folyamatok az alacsony olajárnak és az Európából érkező dezinflációs hatásnak köszönhetően mérsékeltek, de a belföldi keresletből adódó árnyomás is visszafogott maradt. 
    A közlemény szerint idén a külső hatások mérséklődésével, az alacsony olajárak bázisból való kikerülésével historikusan alacsony, de a tavalyinál erőteljesebb lehet az árdinamika.