Andrea napja van. | 2024.04.18

Hat nap múlva sztrájkba lépnek a miskolci közösségi közlekedés dolgozói

2016-02-11 10:20:11

 

Sztrájkot hirdettek a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozói, a munkabeszüntetés február 17-től határozatlan ideig tart - tudatta a társaság három reprezentatív szakszervezete az MTI-vel csütörtökön.

 

    A tájékoztatás szerint a "munkavállalók többségi akaratából" meghirdetett sztrájkkal a szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.
    A Miskolci Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete, a Miskolci Autóbuszvezetők és Villamosvezetők Érdekképviseleti Szövetsége, valamint a Forgalmi Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Szervezet közlése szerint a munkáltatónak is bejelentették, hogy sztrájkolnak február 17-től.
    A szakszervezetek bírósági döntés birtokában megkezdték a munkabeszüntetésre való mozgósítást.
    A tájékoztatás kitér arra is, hogy a sztrájk biztonságos lebonyolítása érdekében javasolják egy munkacsoport haladéktalan létrehozását, amelyben a munkáltató és a szakszervezetek egyenlő létszámban képviseltetik magukat, ezáltal biztosítva a sztrájk zökkenőmentes gyakorlati lebonyolítást.
    A Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság január végi határozata szerint a sztrájkkal érintett közlekedési szolgáltatónak kell a törvényi rendelkezéseknek megfelelő menetrendet kidolgoznia. A bírósági határozat kitért arra is, hogy az MVK Zrt.-nek "a megfelelő mértékű menetrendről" legkésőbb a sztrájk megkezdése előtt két nappal a lakosságot tájékoztatnia kell. "Az elégséges szolgáltatás törvényi minimumszintje: a munkabeszüntetésben érintett időszakra vetítve vonalanként - helyi személyszállítás esetén - a megrendelt szolgáltatás mennyiségének 66 százaléka, ezt a minimumszintet biztosítani kell, e nélkül a sztrájk jogszerű nem lehet" - állapította meg a bíróság.
    Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója MTI-hez eljuttatott közleménye szerint amennyiben a vállalat a 2016-ra vonatkozó terveit tejesíteni tudja, valamennyi dolgozó egyhavi bérnek megfelelő jutalomban részesül decemberben, ez a jutalom duplája a tavalyinak és az adott évre egy főre számolva 8,3 százalékos jövedelememelkedést jelent.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány