Emma napja van. | 2024.04.19

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását

2016-02-10 19:45:00

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását, sem hosszabb időre területén tartani a migránsokat - mondta Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szerdán Ljubljanában megtartott sajtótájékoztatóján.

    Kijelentette: Szlovénia kilencezer migránst és menekültet tud ellátni területén, ugyanakkor a befogadóállomásai kapacitását nem kívánja bővíteni és újakat sem kíván létrehozni. 
    Sefic hozzátette: a nyugat-balkáni útvonalon fekvő országok a közeljövőben összehangolják regisztrációs tevékenységüket, továbbá egységesített dokumentumokat és adatbázist vezetnek be, amely megkönnyítik majd a migránsok ellenőrzését. 
    Az államtitkár ugyanakkor abszolút elfogadhatatlannak tartotta a keddi horvát bejelentést, miszerint a migrációs útvonalon fekvő országok hatóságai a bevándorlókat közös erővel Macedóniából vonattal egyenesen Ausztriába és Németországba szállítanák, úgy, hogy a migránsoknak ne kelljen leszállniuk a vonatról a köztes országokban.
     Sefic elismerte, hogy Macedónia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria rendőrségeinek vezetői múlt szerdán Szkopjéban megtartott találkozójukon beszéltek erről a lehetőségről, de az ötletet Ausztria és Szlovénia teljes egészében elvetette. Ausztria ezt azzal magyarázta, hogy a szlovén-osztrák határon így feltorlódhattak volna a bevándorlók, amivel Szlovénia is egyetértett. 
    Miután Ausztria és Szlovénia hivatalosan is cáfolta, hogy a migránsokat Macedóniából egyenesen Ausztriába szállítanák a jövőben, Vlaho Orepic horvát belügyminiszter szerdán újságíróknak azt mondta: "félreértés lehetett"!
    A belügyminiszter egy nappal korábban arról beszélt, hogy a közös görög-macedón határőrizet megteremtése után a jövőben nem lesz rá szükség, hogy a menekülteket Horvátországban is regisztrálják.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó