Auguszta napja van. | 2024.03.29

Cisco: a cégek határozottabban lépnek fel a kiberfenyegetésekkel szemben

2016-02-09 17:28:00

A kiberbűnözők egyre merészebb és rugalmasabb aktivitása, a nagyobb károkozás miatt a gazdálkodó szervezetek fokozott éberséggel és határozottabb fellépéssel kezelik az informatikai kihívásokat - állapítja meg az amerikai Cisco Systems internetes hálózati berendezés gyártó és infokommunikációs szolgáltató vállalat éves kiberbiztonsági jelentése.

    A Cisco Systems Magyarország Kft. kedden közölte: a felmérésbe 12 országból bevont 2400 IT biztonsági szakértő közül 2015-ben 10 százalékkal kevesebben tartották szervezetük biztonsági rendszerét naprakésznek, mint 2014-ben. 
    Ugyanakkor a felmérés megállapította, hogy egyre több szervezet igyekszik aktív válaszlépésekkel garantálni a biztonságot,  90 százalékuk fejleszti alkalmazottai biztonsági tudatosságát, például oktatással, a biztonságos magatartás házon belüli szabályozásával. 
    Nőtt a gazdálkodó szervezetek körében a biztonsági ellenőrzést és az incidenskezelést külső szakértőkre bízó gazdálkodó szervezetek aránya is tavaly. Különösen a kis- és középvállalatok körében jellemző ez, 2014-ben 14, tavaly 23 százalékuk vett igénybe külső segítséget. 
    Egyre több nagyvállalat világíttatja át kiberbiztonsági szempontból a beszállítói láncát és a partneri hálózatát alkotó kis- és középvállalatokat, mert a kisvállalati beszállítói kör által képviselt strukturális sebezhetőség nagy kockázatot jelent a nagyvállalatok számára. 
    A kockázati tényezők köre a támadási infrastruktúrának a közösségi média felületeire való kiterjedésével is jelentősen bővült tavaly a Cisco tanulmányának megállapítása szerint. 
    Kedvező fejleményként állapítja meg a tanulmány a kiberbiztonsági incidensek felderítési idejének a csökkenését, amit a Cisco tavaly októberre 17,5 órára tudott csökkenteni a júniusi 35,3 óráról. A rövidebb felderítési idő jelentősen enyhíti a kibertámadások által okozott károkat - mutat rá a Cisco Systems 2015-ös kiberbiztonsági jelentése.
    Ács György, a Cisco regionális hálózatbiztonsági szakértője a jelentés megállapításainak magyarországi vonatkozásairól szólva elmondta, hogy a sok esetben elöregedett infrastruktúrák, valamint az elavult vállalati rendszerek és gyakorlatok fokozott veszélynek teszik ki a cégeket. 
    A nagyvállalatok Magyarországon is elkezdtek rájönni, hogy fontos a biztonsági támadások elleni védekezés, de nem elégséges - mutatott rá, hangsúlyozva: egyre több cég foglalkozik már azzal, hogy mi fog történni támadás után, hogyan lehet minél hamarabb a támadást lokalizálni, nyomon követni, és a költségeket csökkenteni.