Gedeon napja van. | 2024.03.28

Élesen bírálták a prágai kormányt az elrabolt cseh állampolgárok ügyében

2016-02-09 17:20:00

 Veszélybe sodorta a külföldre utazó cseh állampolgárok biztonságát az a kormánykörökből kiszivárgott értesülés, miszerint a cseh állam hatmillió dollárt fizetett ki a Pakisztánban 2013-ban elrabolt két fiatal cseh lány kiszabadításáért - állítja a cseh ellenzék és a sajtó egy része, amely az üggyel kapcsolatban élesen bírálta a Bohuslav Sobotka miniszterelnök vezette koalíciós kormányt.

    A válságdíj kifizetéséről szóló értesülést hétfőn hozta nyilvánosságra a Respekt című prágai társadalompolitikai hetilap.
    "Nem kisebb történt, mint az, hogy a kormány kudarcot vallott a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, kárt okozott a szövetségi kapcsolatokban, aminek következtében az állampolgárok biztonsága a Cseh Köztársaság területén is megrendült" - jelentette ki Miroslav Kalousek, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke.
    "Külföldön most már elterjedhet egy új +Rabold el a csehedet, fizetni fognak érte+ elnevezésű játék" - szögezte le ironikusan az ellenzéki politikus.
    A másik jobboldali ellenezéki tömörülés, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter távozását követeli a kormányból. Stropnicky ugyanis egy másik emberrablási ügyben - a tavaly júliusban Libanonban eltűnt öt cseh állampolgár kiszabadítása ügyében - nem tagadta, hogy a megoldást egy "csereüzlet" alapján sikerült megtalálni.
    Prágában néhány napja közölték, hogy Libanonban szabadon engedtek öt, még tavaly júliusban elrabolt cseh állampolgárt szinte egy időben azzal, hogy Prága szabadon engedte az Egyesült Államok kérésére 2014 óta fogva tartott és terroristának vélt libanoni Ali Fajadot. Washington Ali Fajad kiadatását kérte, de a csehek megegyeztek Libanonnal, és az illetőt, akik állítólag a libanoni titkosszolgálatok embere, visszaküldték hazájába.
    A cseh döntés kiváltotta az Egyesült Államok prágai nagykövetségének éles és nyilvános bírálatát, amely szerint a cseh kormány a "terroristákat és a bűnözőket" támogatja lépésével.
    A prágai sajtó azt írja, hogy mindkét üggyel a cseh nemzetbiztonsági tanács, illetve annak elnöksége több ízben is foglalkozott, s a rendkívül kényes információk állítólag ezekből a körökből szivárogtak ki. Erre reagálva Bohuslav Sobotka miniszterelnök hétfőn vizsgálatot rendelt el.
    Az ellenzék a két ügy kapcsán rendkívüli parlamenti ülést is szorgalmaz. A kormányoldal ellenzi a kezdeményezést, és azt állítja, hogy a témát csak a parlament szakbizottságainak zárt ülésein lenne szabad megvitatni.
    Vezető kormányzati politikusok a kiszivárgott értesüléseket többnyire nem kommentálták, de nem is cáfolták. Kivétel ez alól Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettes, aki kedden úgy nyilatkozott, hogy a Respekt értesülései nem felelnek meg a valóságnak. Részletekbe azonban ő sem bocsátkozott.