Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Richter árbevétele euróban 5 százalékkal csökkenhet az idén

2016-02-09 09:38:11

 

Euróban számolva mintegy 5 százalékos árbevétel csökkenéssel számol 2016-ban a Richter Gedeon Nyrt. - közölte Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    Elmondta, Ukrajnában, az egyéb FÁK-országokban, a kelet-európai országokban, valamint az Egyesült Államok piacán is visszaesés várható az idén, míg a nyugat-európai piacon, Kínában és Latin-Amerikában növekvő forgalommal számol a cég. Oroszországban rubelben kismértékben nőhet a bevétel, azonban a rubel további gyengülése jelentősen kihat a Richter teljesítményére.
    Tavaly kiugróan jó eredményeket ért el a gyógyszergyár a vezérigazgató értékelése szerint, amihez a forgalom növekedése, a költségcsökkentés és a kisebb pénzügyi veszteség mellett az alacsony előző évi bázis is hozzájárult.
    A 2015-ös év sikerei között említette, hogy a Cariprazine hatóanyagú eredeti készítmény megszerezte az amerikai forgalmazási engedélyezést. Európában a méhmióma kezelésére szolgáló, szintén eredeti gyógyszer, az Esmya a hosszú távú kezelésre is megkapta a forgalmazási engedélyt, továbbá a Richter két bioszimiláris készítményének a törzskönyvezési kérelmét is befogadta az európai gyógyszerügyi hatóság.
    A Richter Gedeon Nyrt. árbevétele 2015-ben 365,22 milliárd forint volt, forintban 3,3 százalékkal haladta meg az előző évit, euróban mérve 2,9 százalékkal emelkedett. A társaság 54,06 milliárd forint konszolidált nettó nyereséget ért el, ami több mint duplája az előző évi 24,95 milliárdnak.
    Oroszországban 2016-ban, rubelben számolva, 3 százalékos árbevétel növekedés várható. Tavaly ezen a piacon 23,7 százalékkal nőtt a bevétel, azonban ez nem tudta ellensúlyozni a rubel több mint 31 százalékos euróval szembeni gyengülését.
    Ukrajnában dollárban nulla változást és mínusz 5 százalék közötti visszaesést jelzett az idénre a vezérigazgató, miután tavaly közel 60 százalékkal esett a forgalom. Az egyéb FÁK-országokban továbbra sem jók a kilátások, ott 20 százalékos csökkenés várható dollárban számítva.
    Az Európai Unió nyugati országaiban az idén várhatóan 8 százalékkal emelkedik a forgalom a tavalyi 14,7 százalékos bővülés után. Az unióhoz később csatlakozott országokban viszont 5 százalékos visszaesés valószínű, ebben a régióban tavaly 2,1 százalékkal csökkent a bevétel.
    Kínában 20 százalékos növekedéssel, 65 millió eurót érhet el az árbevétel 2016-ban a tavalyi 54,4 millió euró után. A latin-amerikai piacra is optimista előrejelzést adott a cégvezető, ott 5 százalékos bővüléssel számol dollárban számítva. Az Egyesült Államok piacáról származó bevételek az idén várhatóan 15-20 százalékkal csökkennek a tavalyi, dollárba számolt 6,9 százalékos mérséklődés után.
    Magyarországon a tavalyival nagyjából megegyező forgalom várható 2016-ban.
    A társaság 10 százalékos üzleti eredményhányaddal számol az idén, 2015-ben ez az arány 18,4 százalék volt.