Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Zoltán: eddig nem látott mértékben közeledett a V4 országok álláspontja

2016-02-09 08:30:00

Az elmúlt egy, másfél év történései - a migrációs válság, illetve az Európai Unió megreformálásának kérdése -, eddig soha nem látott mértékben közelítette egymáshoz a visegrádi négyek (V4) országainak álláspontját - mondta a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán kedden.

    Kovács Zoltán a V4 (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) kormányfőinek február 15-ei rendkívüli prágai találkozójával kapcsolatban, amelyre Bulgária és Macedónia is meghívást kapott, azt mondta, a mindennapok biztonságát fenyegető veszélyeket illetően is igyekeznek majd kialakítani közös álláspontot. 
    Ez egyrészt segítheti a hatékony fellépést a határokon, hogy Macedónia és Bulgária el tudja látni a feladatát, másrészt pedig nagyobb súlyt adhat az unióban a V4-ek álláspontjának - tette hozzá.
    Arról az uniós reformjavaslatról, amelynek értelmében korlátozni lehetne egy ország szociális ellátórendszerét, ha azt veszély fenyegeti, közölte: Magyarország partner tud lenni abban, hogy az ellátórendszerrel kapcsolatos visszaéléseket kiszűrjék, de minden olyan intézkedést elutasít, amely egyenrangú európai állampolgárokat megkülönböztet.