Csongor napja van. | 2024.04.16

Fideszes képviselők: több területen javulnak az életkörülmények

2016-02-08 15:29:06

 

A családi adó-és otthonteremtési kedvezmény növelését, az adócsökkentéseket és a bürokráciacsökkentést emelték ki Fejér megyei fideszes képviselők a kormány január elsejétől bevezetett, a lakosságot több területen kedvezően érintő intézkedései közül hétfői székesfehérvári sajtótájékoztatójukon.

 

    Törő Gábor 2016-ot az adócsökkentés évének nevezte; mint mondta, egy százalékponttal 15 százalékra csökkent a személyi jövedelemadó (szja), a sertéshús és az új lakóingatlanok áfája pedig 5 százalékra mérséklődött. További segítség a családi adókedvezmény mértékének emelkedése, ami 2019-ig a duplájára nő - tette hozzá.
    Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára fontos lépéseknek nevezte az otthonteremtésben tett intézkedéseket, amelyek "egészen új filozófia és gondolkodásmód alapján lettek megalkotva". Az előző kormányok devizahitelezésbe rángatták a polgárokat, ezúttal azonban a magyar gazdaság és a magyar emberek teljesítményére építve bővebb otthonteremtési kedvezményeket kínál az állam - jelezte.
    Szerinte több új lakás és ház épülhet, de a használt lakáshoz jutás is egyszerűbbé válik, ez pedig megoldás lehet a demográfiai kihívásokra.
    Varga Gábor Fejér megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztos a bürokráciacsökkentés céljának az egyszerűbb és olcsóbb ügyintézés lehetővé tételét nevezte.
    Megemlítette, hogy az állami foglalkoztatottak aránya 20 százalék, miközben Csehországban és Lengyelországban 10 százalék körül van, ezért a közigazgatásban dolgozók létszámát csökkenteni fogják. Úgy vélte, a magyar gazdaság van olyan erőben, hogy a jól képzett szakembereket tovább foglalkoztassa.
    Tessely Zoltán a béremelésekről elmondta: a minimálbér 111 ezer, a garantált bérminimum 129 ezer forint lesz. Ez az szja-csökkentéssel 5,6 százalékos reálbér-emelkedéshez vezet.
    A politikus, aki Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért is felel miniszterelnöki biztosként, jelezte, hogy a közszférában a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére 5 százalékkal, a felsőoktatásban dolgozó pedagógusoké 15 százalékkal nő. Az egészségügyben 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos bére emelkedik, a szakvizsgázott orvosok 151 ezres plusztámogatást kapnak, a szakorvosok minimálbére 270 ezer forint lesz, míg a háziorvosoknál megmarad a 130 ezres többlettámogatás.