Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nem támogatja a szociális juttatások csökkentését az osztrák szociálisügyi miniszter

2016-02-08 15:03:05

 

Míg a kisebbik osztrák kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) újabb javaslatokat tett a szociális juttatások csökkentésére, Alois Stöger, a szociáldemokraták (SPÖ) színeiben politizáló szociálisügyi miniszter nem ért egyet a támogatások folyósításának szigorításával - számolt be róla a hétfői osztrák sajtó. Az ÖVP az indítványt a menekültválsággal kapcsolatban terjesztette elő, de az abban foglaltak mindenkire vonatkoznának.

 

    Nem lehet elhamarkodott takarékossági intézkedéseket végrehajtani a legszegényebbek kárára - idézte Stögert a Die Presse című napilap hétfői kiadása. Stöger szerint a kormánynak inkább munkalehetőséget kellene biztosítania az emberek számára és növelnie kellene a foglalkoztatást.
    A koalíciós vita azért alakult ki, mert a szociális juttatások megilletik a menekültstátusszal rendelkezőket is, így a támogatásra jogosultak köre bővül, ezt pedig Ausztria szociális ellátórendszere egyre nehezebben bírja.
    Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) beszámolója szerint 2014-ben több mint 260 ezren kaptak szociális juttatásokat Ausztriában, a legtöbben közülük Bécsben élnek. A juttatás mértéke tartományonként változó, míg Vorarlberg tartományban 620 euró, addig Felső-Ausztriában 900 euró jár fejenként.
    Havi legfeljebb 1500 eurós szociális juttatást, valamint az integráció és a munkába állás megtagadása esetén a támogatások 25 százalékos csökkentését javasolta korábban az ÖVP. Reinhold Lopatka frakcióvezető szerint ezentúl dániai mintára csak azok részesülhetnének a szociális juttatásokból, akik munkával, képzéssel vagy adóbefizetéssel "hozzájárultak a közjóhoz". Az intézkedéstervezet az osztrák állampolgárokat és a menekülteket egyaránt érintené, vagyis mindenkit, aki igénybe veszi az állami támogatást.
    Gernot Blümel, az ÖVP bécsi vezetője az elmúlt hétvégén ismertetett javaslata szerint a szociális juttatásra jogosultaknak "együttműködési szerződést" kellene aláírniuk Bécs városával. Az érintettek félévente számolnának be arról, hogy milyen képzési, munkakeresési, esetleg integrációs feltételeknek tettek eleget, ennek hiányában csökkentenék a juttatásokat. A javaslat szerint csökkentenék a gyermekek után járó támogatást is. 
    Sebastian Kurz osztrák külügy- és integrációs ügyekért felelős miniszter a hétvégén azt szorgalmazta, hogy a menekültek csupán négy év után legyenek jogosultak teljes mértékben a szociális ellátásra. A néppárti tárcavezető javaslata szerint csökkentenék a támogatást azon családok esetében is, akik ugyan az osztrák államtól kapják a juttatásokat, azonban nem Ausztriában élnek.
    Januárban összesen 50 ezren utaztak át az országon, közülük hétezren nyújtottak be menekültstátusz iránti kérelmet. Az elmúlt hétvégén kétezren lépték át a határt a stájerországi szakaszon. Jelenleg naponta mintegy ötvenen nyújtanak be menekültstátusz iránti kérelmet Ausztriában.