Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rákossy: együttműködés kell az uniós források hatékony felhasználásához

2016-02-08 13:35:46

A 2020-ig Magyarország rendelkezésére álló 12 ezer milliárd forintos uniós támogatás hatékony felhasználásához nélkülözhetetlen a helyi vállalkozások és önkormányzatok, illetve a kormányzat közötti együttműködés - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hétfőn Salgótarjánban.

    Rákossy Balázs a kormánypártok polgármesterjelöltjével, Simon Tiborral tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem tudni, hogy 2021-től lesznek-e ilyen források. Ezért a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességét, a hazai vagy a közép-európai gazdaságban való részvételüket ebben az időszakban kell megerősíteni - hangsúlyozta.
    Kiemelte, az együttműködés ahhoz is fontos, hogy helyben minél jobb programok valósuljanak meg, minél több munkahelyet lehessen teremteni.
    A források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, de ehhez helyben lenniük kell olyan vállalkozásoknak, vállalkozóknak, akik beruházásokra tudják használni a pénzt - mondta, hozzátéve, hogy elsősorban ipari beruházásokat akarnak támogatni, Salgótarján története pedig erre jó alapot biztosít.
    Az államtitkár kitért arra is: Salgótarján 9,2 milliárd forintos kerettel rendelkezik a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP). Közölte, a város vezetőinek felelőssége, hogy ezt a pénzt a legjobb célokra fordítsák, a polgármesterjelölt elképzeléseit pedig megfelelőnek nevezte ehhez.
    Simon Tibor salgótarjáni lakosként is megköszönte a 9,2 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget, de szerinte a jelenlegi városi elképzelések nem a gazdaságfejlesztést szolgálnák. Hozzátette: nem segítik ezt az önkormányzat már meghozott döntései sem, például az építményadó 50 százalékkal emelése vagy a 30 százalékos bérletidíj-kedvezmény eltörlése, ezeket vissza kell vonni. 
    A polgármesterjelölt kitért arra is, hogy a 9,2 milliárd "távolról sem elégséges", Salgótarjánnak 60-70 milliárd forintra lenne szüksége ahhoz, hogy elinduljon a gazdaság dinamikus fejlődése, és ne az utolsó helyen álljon a 23 megyei jogú város között.
    Becsó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón annak a véleményének adott hangot, hogy valamennyi fejlesztési elképzelés valóra váltásának alapfeltétele a működés stabilizálása, mert "Salgótarján jelen pillanatban a szakadék felé száguld".
    Ha nem lesz képes a városvezetés a működési problémákat megoldani, akkor lehet nagyívű terveket megfogalmazni, lehet elgondolásokat papírra fektetni a 9,2 milliárd forint felhasználására, de nem lesz erre mód - mondta a képviselő.