Gedeon napja van. | 2024.03.28

Palkovics: a kezdeti időszakban kéthetente ülésezhet a köznevelési kerekasztal

2016-02-08 13:33:56

 A kezdeti időszakban várhatóan kéthetente ülésezik majd a köznevelési kerekasztal - mondta Palkovics László oktatási államtitkár hétfőn újságírói kérdésre, Budapesten.

    Az államtitkár, aki a felsőoktatás mellett a köznevelési területet is felügyeli, a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak átadása után azt mondta: a kerekasztal két ülése között a felállítandó munkacsoportokban folyik majd a munka. 
    Jelezte: a kerekasztal keddi alakuló ülését Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezeti majd; részt vesz rajta Czunyiné Bertalan Judit eddigi köznevelési államtitkár, aki digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosként folytatja munkáját, az egyik napirendi pontot ő terjeszti elő. A kerekasztalon szinte minden előzetesen felvetett probléma napirendre kerülhet majd - jegyezte meg Palkovics László.
    Megerősítette: kétezer iskolával egyeztettek, a beérkezett véleményeket, jelzéseket csoportosítják és áttekintik majd az ülésen. A kerekasztal döntése lesz, mi az, amire azonnali megoldást kell találni, és mi az, amire szeptemberig. 
    A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működéséről jelezte: áttekintik, hogy mely ügyeket lehet közelebb vinni az iskolákhoz, és aminek nem kell szükségszerűen központi kézben lennie, vissza lehet adni az intézményeknek. 
    Arra a felvetésre, hogy az államtitkárságok egyesítésével számítani kell-e elbocsátásokra a minisztériumban, azt mondta: a feladatok mennyisége nem változott, emiatt leépítések nem lesznek. 
    Az Oktatási Hivatal jövőjéről közölte: február 10-én lesz kormányülés, és azon születik majd döntés. Az Oktatási Hivatalt fontos egységnek tartja, a funkciója biztosan nem szűnik meg. Mint megjegyezte, a maga részéről azon az állásponton van, hogy a hivatalnak a jelenlegi formában kell megmaradnia. 
    További kérdésre az oktatási államtitkár jelezte: meg fogják vizsgálni, mi történt Gyöngyöstarjánban, és miért nem volt gázszolgáltatás az iskolában. Hozzátette: mára a helyzet rendeződött.
    A gázszolgáltató péntek délután kapcsolta le a gázt az iskolában és az azzal egy rendszeren lévő önkormányzati intézményekben a számlák rendezetlensége miatt. Az iskolában emiatt hétfőn nem volt tanítás. Nagy Károly polgármester az MTI-nek elmondta, a gázt hétfő délelőtt kapcsolta vissza a szolgáltató, így kedden már újra lesz tanítás.