Emma napja van. | 2024.04.19

HRW: Az ellenzék tömeges lemészárlására szólított fel az egyiptomi igazságügyi miniszter

2016-02-08 13:19:07

Tömeges öldöklést szeretne látni a Muzulmán Testvériség iszlamista szervezet soraiban az egyiptomi igazságügyi miniszter, amit a merényletek áldozataivá vált rendőrök miatti bosszúvággyal indokolt egy tv-interjúban - áll a Human Rights Watch (HRW) hétfői közleményében, amelyben az emberi jogi szervezet arra szólítja fel Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnököt, hogy ítélje el a tárcavezető kijelentéseit.

    A 2013-ban elmozdított iszlamista elnökkel, Mohamed Murszi, és a mögötte álló Muzulmán Testvériséggel szembeni ellenséges hozzáállásáról ismert volt bíró, Ahmed ez-Zend a Szada el-Balad tévécsatorna január végi adásában a következőket mondta: "a fegyveres erők minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, (...) hogy oltsák bosszúszomjunkat. (...) Esküszöm a mindenható istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg minden egyes vértanúért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik".
    A HRW levelet küldött Szíszinek, amely szerint "világossá kellene tennie, hogy kormánya büntető eljárást indít mindenki ellen, aki a testvériség támogatói vagy bármely más csoport tagjai ellen csupán politikai vagy eszmei orientációjuk miatt gyilkosságot követ el, vérontásra szólít fel, illetve abban segítséget nyújt".
    A HRW közel-keleti részlegvezetője, Leah Whitson szerint az, "hogy egy, a törvény fennhatóságának felügyeletéért felelő, magas rangú kormánytisztviselő megjelenik a tévében, és a politikai ellenzék lemészárlására bíztat, arról tanúskodik, miként hagytak fel még a törvényszerűség látszatával is az egyiptomi kormány egyes tagjai".
    Whitson szerint a 2013-as hatalomváltás óta az iszlamista szervezet hívei ellen elkövetett "tömeggyilkosságok és a tömegperekben rájuk kirótt halálbüntetések azt mutatják, hogy Zend fenyegetései valós veszélyt jelentenek".
    A Szada el-Balad csatorna műsorvezetője, Ahmed Músza is rendszeres beszédtémája az egyiptomi közéletnek heves kirohanásai miatt. Így 2014 tavaszán, egy kétnapos villámper alatt 529 emberre kiszabott halálos ítélettel kapcsolatban kijelentette:     "Inkább tíz-, sőt húszezret kellett volna (halálra ítélni). Miért vagy úgy felháborodva jogvédő úr? (...) Mit vársz el a törvénykezéstől? Tisztelegjen a terroristák előtt? Vagy talán te is a terrorizmust támogatod?".
    A Muzulmán Testvériséget 2013 végén betiltották, majd terrorszervezetté nyilvánították. A jelenlegi hatalom két és fél éve tartó hadjáratot folytat a testvériség ellen, és az országban rendszeressé vált - főként a biztonsági erőket célzó - terrorcselekmények legtöbbjét az iszlamista mozgalom számlájára írja.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó