Ottó napja van. | 2020.07.02 | MNB középárfolyam:

Növelték a rendőri létszámot a déli határnál

2016-02-08 13:12:41

 Növelték a rendőri létszámot a déli határnál, hétfőn Röszke és Ásotthalom között néhány száz méterenként járőrök ellenőrizték a zöldhatárt - tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen.

    A szerb határ Röszke és Ásotthalom közötti szakaszán - ahol az elmúlt egy évben is a legtöbb migráns lépett illegálisan magyar területre - hétfőn reggel egymástól száz-kétszáz méterre rendőrökből és katonákból álló gyalogos és gépkocsizó járőrök ellenőrizték a területet.
    Az egyenruhások munkáját nehezíti, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt több helyen is gépkocsival járhatatlan a határzár melletti út, de vannak olyan részek is, ahol a víztől gyalogosan sem lehet megközelíteni a kerítést.
    A műszaki határzár a Homokhátság e részén négy egymásra helyezett és acélpálcákra erősített dróthengerből, valamint kerítésből áll. A drótakadály és a kerítés tövében elhelyezett további dróthenger miatt az oszlopokra feszített acélháló nehezen megközelíthető, ennek ellenére több helyütt is felfedezhetőek korábbi rongálások nyomai. Annál a szakaszánál, ahol a Szabadka és a horgosi átkelőhely között az autópálya legjobban megközelíti a határt, egy kilométeres szakaszon tucatnyit helyen vágták át a kerítést. Itt a pótlások miatt dupla dróthálót látni, helyenként piros rendőrség címke is utal a javításra, néhol pedig a határzár belső oldalára is drótakadályt erősítettek.
    A rendőrség honlapján található statisztika szerint az év első heteiben országosan naponta tíz körül alakult az elfogott határsértők száma, január végén és február első napjaiban azonban előfordult, hogy csaknem hetven migránst tartóztattak föl. 
    Az ügyészség és a bíróság migrációval kapcsolatos bűncselekményekről megjelent tájékoztatói szerint az érkező határsértők állampolgárság szerinti összetétele nagyon sokszínű, jelentős számban vannak magukat koszovóinak vagy töröknek, valamely észak-afrikai országból származónak vallók, de jönnek olyan távoli helyekről is, mint Haiti vagy Srí Lanka.