Emma napja van. | 2024.04.19

Megkezdődött a narancsháború az olaszországi Ivreában

2016-02-07 20:30:00

 Az olaszországi karnevál egyik fő eseményének számít a piemonti Ivreában vasárnap kezdődött narancsháború, amelyen a déli gyümölcsöt használják fegyverként. Velence városa is megtelt turistákkal a karnevál utolsó hétvégéjén.

     A Torinóhoz közeli város főterén és utcáin ötvennégy szekér vonul fel, ezekről a várost elnyomó zsarnok katonái (sisakkal a fejükön) naranccsal veszik célba a gyalogosan harcoló népet, amely szintén naranccsal válaszol. Hatszáz mázsa narancs vérzik el Ivrea utcakövein. A gyümölcs a dél-olaszországi Calabriából és Szicíliából érkezik és olyan selejt narancsról van szó, amelyet egyébként nem tudnak értékesíteni. 
    Az 1808-tól ismétlődő ivreai narancsháború több tízezer olasz és külföldi turistát vonz, és a hagyomány szerint húshagyó keddig tart. 
    Velencében szombaton százharmincezren, vasárnap nyolcvanezren voltak kíváncsiak a karneváli eseményekre az esős idő ellenére. Vasárnap a Szent Márk téri harangtoronyból Saturnino olasz popzenész "ereszkedett le" kalóz jelmezben. A Szent Márk térre öt ellenőrzési ponton keresztül engedték be a látogatókat, akiknek hatósági felszólításra el kellett távolítaniuk az arcukat elfedő maszkot is, ha ez lehetséges volt.