Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bocskai-emlékverseny - Bacskai, Nyéki és Sávoly is győzött

2016-02-07 08:42:00

 A négy magyar döntős közül hárman, a 64 kilogrammban szereplő Nyéki Georgián, a 69 kilós Bacskai Balázs és a nehézsúlyú (91 kg) Sávoly Gergő is aranyérmet nyert szombaton a 60. Bocskai István nemzetközi ökölvívó emlékversenyen, Debrecenben, míg Varga Miklós (60 kg) ezüstérmet szerzett.

    A kontinens egyik legkiemelkedőbb nemzetközi tornájának számító Bocskain idén a szokásosnál is erősebb mezőny gyűlt össze, 28 ország összesen 140 bokszolója érkezett a hajdúsági megyeszékhelyre, köztük két világbajnok és hét Európa-bajnok.
    A szombati finálék ennek megfelelően nagyszerű, közönségszórakoztató küzdelmeket hoztak, s az Oláh Gábor utcai csarnokot majdnem megtöltő publikum szórakozásához a hazai versenyzők is jó teljesítménnyel járultak hozzá.
    Az első magyar érdekeltségű döntő után ugyanakkor még maradhatott hiányérzet a helyi közönségben, mivel a Debrecenben mindig kedvencnek számító Varga Miklós vesztesen hagyta el a ringet a 60 kilósok fináléját követően. A hajdúsámsoniak kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese az Eb-második grúz Otar Eranoszjan ellen lépett szorítóba, s - a magyar szövetség tájékoztatása szerint - az első két menetben kissé enerváltan bokszolt. A harmadikban aztán nagy hajrát nyitott, ám fordítani nem volt képes, s 2-1-es pontozással veszített.
    Sokáig azonban nem kellett búslakodniuk a csarnokba kilátogatóknak, ugyanis következett Nyéki Georgián, aki egészen jó boksszal múlta felül a lett Dmitri Galagotot. A Győri Gladiátor sportolóját hatalmas küzdelmet vívott ellenfelével, aki többször is szabálytalan eszközökkel próbálta őt lelassítani, ennek ellenére a magyar végig jó tempóban ment előre, s többször tisztán talált. Végül a pontozók 2-1-re Nyékit látták jobbnak, aki ezzel első aranyérmének örülhetett a Bocskain.
    Ezek után lépett ringbe 2010 Európa-bajnoka, a 69 kilogrammos magyar bajnok, Bacskai Balázs, aki korábbi önmagát idéző szép bokszot produkált. Erdei Zsolt tanítványa az első menettől kezdve jobb volt a már olimpiai induló török Onul Sipalnál. Riválisát láthatóan meglepte összeszedett, kezdeményező bokszával, s az első és a második három percben is egyértelműen fölé kerekedett. Az utolsó három percben így Erdei a ring mellől már csak annyit kiabált, hogy "most már csak játék, csak játék", Bacskai pedig ennek megfelelően "tanári módon" öklözött, s 3-0-ra nyert.
    "Hétéves korom óta készülök arra, hogy egyszer majd én is eljussak az olimpiára. Eddig nem sikerült megvalósítanom a tervemet. Most úgy érzem, hosszú idő után megint azon az úton járok, ami elvezethet álmom beteljesüléséhez" - nyilatkozta a meccs után a Vasas sportolója.
    Az utolsó magyar döntőt Sávoly Gergő vívta a holland Roy Korving ellen, aki pénteken Nagy Gergelyt győzte le. A találkozó kevés pontos ütést tartogatott, ám mindkét bokszoló lankadatlanul ment előre és küzdött. A bírák végül Sávolyt látták jobbnak, aki 2-1-re nyert.
    A magyar csapat a versenyt így három arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta.

    Eredmények, döntők:
    49 kg:
Yafali Galal (brit)-Ahinbaj Salkar (kazah) 2-1
    52 kg:
Gabriel Escobar (spanyol)-Iliasz Szulejmanov (kazah) 3-0
    56 kg:
Tajfur Alijev (azeri)-Ashfaq Qaisdad (brit) 3-0
    60 kg:
Otar Eranoszijan (grúz)-Varga Miklós 2-1
Joseph Sam Giovanni Cordina (brit)-Sofiane Oumiha (francia) 2-1
    64 kg:
Nyéki Georgián-Dmitri Galagot (lett) 2-1
Bablajhan Zsuszupov (kazah)-Lorenzo Sotomayor (azeri) 2-1
    69 kg:
Bacskai Balázs-Onul Sipal (török) 3-0
Sirus Ramone Pattinson (brit)-Arajk Marutyan (grúz) - mérkőzés nélkül
    75 kg:
Christian Mbilli Assomo Halier (francia)-Kamran Sahsuvarli (azeri) 2-1
    81 kg:
Joshua Senna Kwesi Buatsi (brit)-Ali Ahmedov (kazah) technikai KO
    91 kg:
Sávoly Gergő-Roy Korving (holland) 2-1
    +91 kg:
Filip Hrgovic horvát)-Ali Eren Demireze (török) 2-1
    A viadalon három súlycsoportban - 60, 64 és 69 kg - a nevezők magas száma miatt két verseny zajlott, ezért két-két bajnokot hirdettek.