Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szakértő: a kvótarendszer feszültségekhez vezethet az Európai Unióban

2016-02-07 08:18:00

A kvótarendszer olyan feszültségekhez vezethet az Európai Unióban, amelyek az egész közösség létét is meg tudják kérdőjelezni - mondta Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

    A szakértő szerint a 2016-os év nagy kérdése újra a föderatív vagy a nemzetállami Európa lesz. Felidézte: a dublini rendszer föderatív válasz volt a bevándorlás adta kérdésre, ami egy ideig működött, de mostanra a körülmények megváltozása miatt összeomlott. Erre az EU válasza egy újabb föderatív lépés volt, a kvótarendszer - mondta Orbán Balázs, aki szerint ennek veszélye abban rejlik, hogy egy központi szerv mondja meg, hol bírálják el a kérelmeket, ami feszültségeket okoz.
    Kitért arra is, hogy bár a nyugati társadalom ugyanazon kódrendszer, szabályok alapján működik, egyes országok, Ausztrália vagy az Egyesült Államok - bevándorlásbarát politika mellett - meg tudták oldani, hogy az instabilitást okozó, kontrollálatlan hullámok elkerüljék őket. Ezt Európa nem tudja vagy nem akarja megtenni - vélekedett. 
    Úgy látja, ha folytatódnak a jelenlegi folyamatok - a tagállamok közötti szolidaritás felmondása, a schengeni övezet összeomlása, a szabad munkavállalás megkérdőjeleződése -, akkor "az az Európa, amit ismerünk, tíz év múlva már nem lesz ilyen", ez lehet a migráció egyik komoly geopolitikai következménye.
    A szakértő megerősítette a Migrációkutató Intézet szombati konferenciáján elmondottakat, miszerint a migrációt geopolitikai és biztonságpolitikai szempontból is vizsgálni kell, nem csak a humanitárius vagy a gazdasági szemlélet a fontos.

gde gpp gkp