Csongor napja van. | 2024.04.16

Zikaláz - Óvszert vagy szexuális absztinenciát javasolnak az amerikai szakemberek a fertőzött vidékeken járt férfiaknak 

2016-02-05 20:30:00

Óvszer használatát vagy szexuális önmegtartóztatást javasolnak az amerikai járványügyi szakemberek azoknak a férfiaknak, akik a zikavírussal erősen fertőzött vidékeken jártak - az erről szóló ajánlást pénteken hozta nyilvánosságra az Egyesült Államok járványügyi és betegségmegelőzési központja (CDC). 

    Ez a lépés válasz arra, hogy a texasi Dallasban olyan zikalázas beteget diagnosztizáltak, aki szexuális úton fertőződött a vírussal. 
    A betegséget elsősorban szúnyogok terjesztik, de kiderült, hogy - ritka esetben ugyan, de - terjed vérátömlesztéssel és szexuális úton is. A dallasi egészségügyi hatóságok a napokban jelezték: olyan beteget azonosítottak, aki a vírussal fertőzött latin-amerikai térségből tért haza, és itthon megfertőzte szexuális partnerét. 
    A pénteken nyilvánosságra hozott új javaslatok azt célozzák, hogy lehetőség szerint elkerülhető legyen fertőződés a szexuális úton. 
    A járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) arra figyelmezteti azokat a férfiakat, akiknek partnere várandós, hogy használjanak óvszert, ha olyan vidékre utaznak, vagy onnan térnek haza, ahol erős a zika-fertőzöttség. A CDC közleménye szerint ez 28 országra érvényes: valamennyi közép-amerikai és jó néhány dél-amerikai államra, köztük például Brazíliára, Paraguayra, Bolíviára, Ecuadorra, Kolumbiára, Venezuelára vagy Francia Guyanára. Azoknál a pároknál pedig, ahol a férfi korábban járt zikavírussal fertőzött területen, "fontolóra kellene venni az óvszerek állandó és korrekt használatát, vagy még azt is, hogy a pár tartózkodjon a szexuális élettől" - olvasható a pénteken megjelent dokumentumban. 
    A járványügyi hivatal tisztségviselői leszögezik: "A tudomány nem egyértelmű abban, milyen hosszú ideig lappang a vírus, milyen hosszú ideig tart a fertőződés kockázata". De hozzáteszik: a tudósok már kutatják a választ erre a kérdésre is. A szakemberek egyúttal azt is tanácsolják, hogy akik gyermekáldást szeretnének, előbb konzultáljanak az orvosukkal.