Emma napja van. | 2024.04.19

NGM-államtitkár: megfelelő oktatás és a mobilitás támogatása is szükséges a zalai, vasi cégek fejlődéséhez 

2016-02-05 16:48:00

  Oktatás, tudatformálás, a mobilitás támogatása és megfelelő jövedelmi viszonyok is szükségesek ahhoz, hogy tovább tudjanak fejlődni a zalai és vasi cégek - fogalmazott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken Nagykanizsán.

    Cseresnyés Péter a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ (NYPJMK) tagjainak tanácskozását követő sajtótájékoztatón egyebek közt arról beszélt, hogy a térségben ma már nem munkanélküliség, hanem a munkaerőhiány a jellemző. Megjegyezte azt is, hogy az általános iskolásoknak és a szüleiknek is vonzóvá kell tenni a kétkezi szakmunkát. 
    Az önkormányzatok és a gazdasági élet szereplőinek összefogásával létrejött központ tanácskozását követően Szijártó Zsolt, a NYPJMK ügyvezetője az MTI kérdésére elmondta: a két megyében működő járműipari, mechatronikai cégek mintegy 250-300 mérnököt és további, több mint 3000 szakképzett munkaerőt tudnának azonnal alkalmazni.
    Tancsics Róbert, a NYPJMK stratégiai tanácsadó testületének elnöke úgy fogalmazott: a növekedés gátja lehet, ha nincs megfelelő létszámú és képzettségű munkaerő. A duális képzés vagy a Magyarországon nehézkes mobilitás támogatása is eleme a munkaerőpiaci helyzet kezelésének. Az elhangzott ötletekről, feladatokról javaslatcsomagot is készít a központ, amelyet továbbítanak a szaktárcának.