Auguszta napja van. | 2024.03.29

Barack Obama: hittel legyőzhető a félelem

2016-02-04 19:32:25

Az amerikai elnök szerint a hit a legnagyobb gyógyír a félelemre, a félelem pedig a mai világban megtapasztalható változásokból is eredhet. Barack Obama erről csütörtökön az Egyesült Államokban hagyományos évi országos imareggelin beszélt. 
Az elnök arra ösztökélte az amerikaiakat - illetve az imareggelin jelen lévő meghívott vendégeket -, hogy a hithez forduljanak segítségért, ha úrrá szeretnének lenni a nagy változások közepette előtörő félelmeiken. Obama a nemzetközi konfliktusoktól kezdve a globális klímaváltozásig sokféle változást sorolt fel, amely jelenleg a világban zajlik. Szerinte ezek ébresztenek félelmet és bizonytalanságot azt illetően, hogy vajon az amerikai fejlődés nem torpan-e meg. 
    Az elnök azon meggyőződésének adott hangot, hogy a hit módot kínál a jövő miatti aggodalmak eloszlatásához. Azt fejtegette, hogy a bennünk lakozó félelem ahhoz vezethet, hogy nekitámadjunk annak, aki tőlünk különbözik, ez a félelem reménytelenségbe taszíthat, megbéníthat, vagy cinikussá tehet. Mindazonáltal, tette hozzá, "a hit a legnagyobb gyógyír a félelemre". 
    Az imareggeli, amelyen részt vesznek a kongresszus tagjai és meghívott külföldi vendégek, alkalmat teremt a különböző politikai táborok tagjainak és híveinek arra, hogy összegyűljenek, és megosszák egymással a hittel kapcsolatos élményeiket, azt, hogy a hit hogyan alakította személyes sorsukat, vagy hogyan alakítja a politikát is. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke például ezúttal arról beszélt, hogy az imádságot Amerikában egyre nagyobb türelmetlenség övezi, Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője pedig János evangéliumából idézve fejtette ki, hogy az abban megfogalmazott aranyszabályok valamennyi vallásra érvényesek. 
    A politikusok mellett az imareggelin jelen voltak az amerikai közélet és kulturális élet személyiségei is, s a rendezvényt az olasz Andrea Bocelli éneke zárta. 
    Az imareggeli hatvanharmadik éve hagyománya az amerikai közéletnek. Mindig február első csütörtökén gyűlnek egybe a kongresszus tagjai és az evangéliumi keresztények közösségeinek képviselői az egyik washingtoni szállodában. A hagyományt Dwight D. Eisenhower elnök honosította meg 1953-ban, bár az ötlet eredetileg egy Seattle-ben élő norvég bevándorló tiszteletestől, Abraham Vereidétől ered, még az 1930-as évekből.