Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lázár: a kormány kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében

2016-02-04 15:31:29

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint a kormány folyamatosan kész a tárgyalásra a köznevelés ügyében, de azt kéri, hogy ne vigyék be a politikát az iskolákba. Lázár János csütörtökön közölte az is: a kormány pénteki ülésén tárgyal a tejágazat helyzetéről.

    A miniszter sajtótájékoztatón az oktatással kapcsolatban kijelentette: a kormány a párbeszédben, az együttműködésben és a tárgyalásban hisz, ezért - ezekben az órákban is - a járási tankerületi vezetők meghallgatják az iskolavezetőket. Február 9-én Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter vezetésével tárgyalóasztalhoz ülnek, a kormány kész jó néhány kérdésben mérlegelni a felvetéseket - mondta.
    Ugyanakkor hangsúlyozta: a 2010 előtti oktatási rendszer megbukott, ezért annak visszaállítására nincs lehetőség. A "restaurációs kísérlet elképzelhetetlen", csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha a jövőről beszélnek - foglalt állást.
    Elmondta, nemzetközi és európai összehasonlításban az egy pedagógusra jutó diákok száma és a diákok óraszáma alacsonyabb, mint a hasonló országokban. A kilencosztályos általános iskola ötlete még napirenden van, a fő kérdés, hogy mit kell valóban megtanulnia a gyermekeknek - vélekedett.
    Az iskolák fenntartásával kapcsolatban közölte: egy professzionális menedzsment kialakítása nem megy egyik napról a másikra, és az államnak az elmúlt 30 évben nem volt fenntartói tapasztalata. Megjegyezte: korábban talán a fenntartóval is összefüggött a diákok romló teljesítménye.
    Lázár János arról is beszélt, hogy csak az egységes V4-es álláspontnak van létjogosultsága a brit reformkövetelések nyomán kidolgozott európai uniós javaslatcsomag esetében. Kiemelte: szorosan egyeztetnek a visegrádi partnerekkel arról, milyen jogok és kötelezettségek illetik meg a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalókat. Erről lesz szó a február 15-i prágai V4-es csúcstalálkozón - tette hozzá.
    Megjegyezte: Orbán Viktor miniszterelnök február 17-én Moszkvában tárgyal, 18-19-én pedig az Európai Tanács ülésén vesz részt Brüsszelben.
    A kormányfő moszkvai tárgyalásáról elmondta: az elmúlt öt évben a magyar-orosz kapcsolatok miatt rendszeresek voltak az egyeztetések Moszkvával, semmi rendkívüli nincs a mostani találkozóban, amelyen elsősorban kétoldalú kérdéseket érintenek, de megkerülhetetlen, hogy szóba kerüljön akár az ukrajnai konfliktus, akár a migrációs válság. Megjegyezte: a paksi beruházás előkészítése gőzerővel halad. 
    Lázár János azt is közölte: Magyarország mindig támogatta, ha az Egyesült Államok segíteni akart a térségnek. Ha most is érkezik felkérés a NATO-n keresztül, Magyarország kész az együttműködésre, de eddig még nem jött konkrét felkérés - hangsúlyozta.
    Az alaptörvény-módosítás lehetőségét illetően a miniszter kifejtette: legitim vita, hogy milyen mértékben lehet korlátozni az egyéni szabadságjogokat a rend fenntartása érdekében, de úgy látja, a módosítás hiányában a honvédség csak nehéz, bürokratikus körülmények között segíthet a rendőrségnek, ami gyengítheti a mindennapok biztonságát.
    Lázár János szerint "az országgal tolnak ki", akik nem támogatják, hogy képesek legyenek a rendet fenntartani, a bajt megelőzni és garantálni a biztonságot. Az ellenzéki pártok pártpolitikát visznek egy biztonságpolitikai kérdésbe, ami túl nagy kockázat ebben a helyzetben - fűzte hozzá.
    Arra is kitért, hogy egy politikusnak nem lehet befolyásolnia a bíróságok működését, nem szabad nyomást gyakorolnia, de az elmúlt időben több döntés is nagymértékben felháborította az embereket. Senki nem akarja a bíróságok függetlenségét megkérdőjelezni, de a bíróságok nem lehetnek függetlenek a valóságtól. A társadalom igazságérzetét sértik egyes ítéletek, és ez rombolja az igazságszolgáltatásba vetett hitet és bizalmat - mutatott rá.
    Lázár János kitért rá: sok magyar gazda szerint az MVH nem az ő érdekeiket védi, hanem EU-ét. "Vérlázító", ami ott történik, ehhez a kormány nem asszisztálhat, a döntésétől függ, mi lesz a sorsa a hivatalnak - fogalmazott. Hozzátette: a pénzek kifizetését nem befolyásolhatja, ha egy minisztériumhoz kerül a hivatal.
    A miniszter a földárverésekkel kapcsolatban elmondta: a második szakaszban 140 ezer hektárt árvereznek el ugyanolyan feltételek mellett. Az első szakaszban 10 ezer nyertes jutott földhöz, közülük 13-an külföldiek, akik nem kettős állampolgárok, de jórészt integrálódtak a magyar társadalomba az elmúlt években - magyarázta.
    A tejágazattal kapcsolatban közölte, a kormánynak mérlegelnie kell, hogy a termelőknek újabb támogatást átmeneti, vagy hosszabb időre biztosít. Jelezte, a kormány pénteken felállítja a befektetésösztönzési kabinetet és a gazdasági kabinetet is, illetve megadja az engedélyt az M4-es autóút Abony-M0-ás közötti szakaszának megépítésére.
    Beszámolt arról is, hogy az ítélet megérkezése után átadták a 30 ezer oldalnyi Századvég-tanulmányokat a kérelmezőnek.
    Kérdésre elmondta, a kormány tárgyalni fog egy előterjesztést arról, hogyan lehet egy olyan rendszert létrehozni a jelenlegi struktúra helyett, amely esélyt ad a turizmusnak. Jelezte azt is, Orbán Viktor márciusban látogat Szegedre, hogy tárgyaljon a város fejlesztési elképzeléseiről.
    Kérdésre tízmilliárdra becsülte a bürokráciacsökkentés költségét, majd hozzátette, hogy ennek három-négyszeresét lehet ezzel megtakarítani.
    Azt is közölte, hogy megvizsgálják, hogy állnak a vajdasági magyarok vállalkozásait segítő 50 milliárdos fejlesztési keret felhasználásával, ez 25 év után a legnagyobb gazdaságélénkítő tevékenység az ország határain kívül.
    Lázár János arról is beszélt: mivel az osztrák és a magyar kormány között voltak nézetkülönbségek több kérdésben is az elmúlt időben, szükségét érezte annak, hogy elfogadja a meghívást az esti bécsi operabálba, az eseményen az Osztrák Néppárt (ÖVP) vendége lesz.