Andrea napja van. | 2024.04.18

Maradásra kérte az ukrán elnök a gazdasági minisztert

2016-02-03 20:35:00

 Ajvarasz Abromavicsusznak maradnia kell a gazdasági minisztérium élén - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Facebook-oldalán.

    Porosenko közleményében tudatta, hogy tárgyalt a miniszterrel, aki aznap jelentette be lemondási szándékát, kérve a parlamentet, hogy már csütörtökön döntsön, elfogadja-e. 
    "Beszéltem Ajvarasz Abromavicsusszal, akit én hívtam a csapatomba, én adtam neki ukrán állampolgárságot, és én kértem pártom frakcióját, hogy őt jelöljék gazdasági miniszternek - írta az államfő. Porosenko szavai szerint a litván származású miniszter megerősítette, hogy kormányzati munkája alatt az elnök teljes mértékben támogatta reformkezdeményezéseit. "A magam részéről a jövőben is együtt kívánok működni vele. Úgy gondolom, hogy Ajvarasznak maradnia kell a posztján és folytatni a reformokat" - jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy a tárcavezető még fontolóra veszi, végleges-e a lemondási szándéka. 
    Porosenko hangsúlyozta, hogy mindent, amit szerdán a miniszter nyilvánosságra hozott, ki kell vizsgálnia a múlt év végén megalakított nemzeti korrupcióellenes irodának. 
    Abromavicsusz azzal indokolta távozási szándékát a hivatalából, hogy az államfő, Petro Porosenko mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat. Elmondta, hogy a legsúlyosabb konfliktusa Ihor Kononenkóval, Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezető-helyettesével volt. Abromavicsusz szavai szerint a helyettes frakcióvezető egyebek mellett azt akarta elérni nála, hogy nevezze ki egyik emberét miniszterhelyettesnek a gazdasági tárcánál. 
    Kononenko az ellene felhozott vádakat tagadja, és kijelentette, hogy kész együttműködni a korrupcióellenes irodával neve tisztázása végett.