Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2016-02-03 15:14:29

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Skandináv-félsziget fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontálzóna mentén erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső, az északabbi tájakon havazik. Ezzel szemben kontinensünk déli területének időjárását anticiklonális hatások alakítják. Általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de helyenként csak lassan oszlik fel az éjszaka képződött köd. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi, északkeleti részén többnyire -3 és +8 fok között alakul, a Skandináv-félsziget északi részén azonban -4, -14 fokot is mérnek. Ugyanakkor Európa délnyugati felén a kora délutáni órákra általában 10 és 19 fok közé melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé eleinte nedves, majd egyre szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------
    Hajnalig túlnyomóan borult lesz az ég, sokfelé várható eső, zápor, havas eső, éjszaka a magasabban fekvő helyeken havazás is. Több helyen jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Csütörtök hajnaltól északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, napközben a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, csak futó zápor, hózápor alakulhat ki. Az északnyugati szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik, majd csütörtök délután mérséklődik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 4 és 8 fok között várható.