Emma napja van. | 2024.04.19

Az ukrán miniszterelnök szerint kormánya több tagjára is nyomást gyakorolnak

2016-02-03 15:11:11

 

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint bizonyos erők a parlamentben nyomást gyakorolnak kormánya tagjaira, ami miatt több miniszter arra kényszerült, hogy benyújtsa lemondását. Ezt a szokásos szerdai kormányülésen jelentette ki Kijevben azután, hogy Ajvarasz Abromavicsusz gazdasági miniszter bejelentette lemondási szándékát.

 

    Abromavicsusz azzal indokolta döntését, hogy az államfő, Petro Porosenko mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat. Kérte a parlamentet, hogy már csütörtökön tűzze napirendre lemondásának elfogadását. 
    Jacenyuk hangsúlyozta, hogy kész megvédeni kormánya tagjait. Míg a gazdasági miniszter megnevezte fő ellenlábasát Ihor Kononenko, az államfő mögött álló frakció helyettes vezetője személyében, addig Jacenyuk csak utalást tett a nyomásgyakorlás forrására. Szavai szerint "a parlament falain belül érdekes nyilatkozatok hangzanak el". 
    A kormányülés egyébként szerdán rövid értekezés után félbeszakadt, a kabinet tagjai úgy döntöttek, hogy csütörtökön folytatják tovább az ülésezést.
    Abromavicsusz előtt, tavaly december közepén Andrij Pivovarszkij infrastrukturális miniszter beszélt arról, hogy lemondását fontolgatja. 
    Jacenyuk kormánya ellen Petro Porosenko Blokkjának egy képviselője tavaly már benyújtott egy bizalmatlansági indítványt, ami eddig nem került a parlament napirendjére. Ugyanakkor elemzők a kulisszák mögül szerzett információik alapján nem tartják kizártnak, hogy Porosenko elnök a kormányválság miatt előre hozott parlamenti választásokat ír ki szeptemberre. 
    A többségi koalíció egyik pártja, a lembergi polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) a Jacenyuk-kormánnyal szembeni elégedetlensége miatt úgy döntött, hogy visszahívja miniszterét, Olekszij Pavlenkót, az agrárpolitikai és élelmiszeripari tárca vezetőjét. A párt ugyanakkor egyelőre arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem lép ki a kormánykoalícióból, de kádercseréket követel a jelenlegi kabinetben. 
    Andrij Miszeljuk ukrán politológus szerint Abromavicsusz lemondásának oka, hogy nem valósult meg az, amiért a Majdan-tüntetések résztvevői küzdöttek, az állam átlátható és hatékony vezetése. Kifejtette, hogy a Janukovics-rezsim bukását túlélte az a séma, amivel a állami intézményeket, köztük a minisztériumok munkáját irányítják Ukrajnában. A politológus szerint a politikai elit, beleértve a Porosenko elnök mögötti parlamenti frakciót, a régi rendszer szerint diktál a tárcák vezetőinek saját emberein keresztül, akiket "figyelőnek", más kifejezéssel politikai komisszárnak szánva juttatnak be a minisztériumokba.     
    Kijevben szolgáló európai uniós diplomaták, köztük Jan Tombinski, az EU ukrajnai nagykövete aggodalmát fejezte ki a gazdasági miniszter lemondása és ezzel összefüggésben a reformok folytatódása kapcsán. Abromavicsusz lemondási szándékának hírére az ukrán eurokötvények ára már szerda délre 1,1 százalékot esett.