Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: az Uber taxisok többsége adószám nélkül dolgozott

2016-02-03 13:45:00

Az Uber-taxisok ellenőrzésének tapasztalata azt mutatta, hogy a többség adószám nélkül végezte munkáját.

    Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkár a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán elmondta: az Uber-taxisok elmúlt hét végén kezdődött ellenőrzése során mintegy 100 vizsgálatot végeztek, és a vizsgált sofőrök kétharmada adószám nélkül végezte munkáját.
    A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy több sofőr elmondta, a fuvarszervező cég változtatott politikáján, a sofőrök csak úgy csatlakozhatnak az Uberhez, ha feltöltik az adószámukat a rendszerbe.
    Tamásné Czinege Csilla a műsorban beszélt arról is, hogy az Uber-sofőrök a tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhetik, ha kiváltják az igazolványukat, adószámot kérnek, akkor a bejelentési kötelezettségüket teljesítik. Ugyanakkor a tevékenységhez egyéb adókötelezettségek is tartoznak, például számlát kell adni, bevallási és adófizetési kötelezettség keletkezik.
    Pozitívumként értékelte a helyettes államtitkár, hogy megtörtént az első Uber-számla kiállítás. Úgy látják, központilag készült számláról van szó. Vizsgálják, hogy minden szempontból megfelel-e a számlával szemben támasztott követelményeknek.