Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kiadta az igazságszolgáltatásnak a román szenátus a visszaéléssel gyanúsított volt kormányfő-helyettest

2016-02-03 11:01:26

 

Jóváhagyta a román szenátus a bűnvádi eljárás lefolytatását Gabriel Oprea volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség a rendőri felvezetés törvénytelen használata miatt.

 

    A szerdai titkos voksoláson 102 szenátor támogatta, 30 pedig ellenezte a törvényhozói mandátummal is rendelkező politikus mentelmi jogának felfüggesztését az igazságszolgáltatásnak.
    A román közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, a miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj. Miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel, ám Oprea ezt napi öt alkalommal is igénybe vette. Ez akkor derült ki, amikor tavaly októberben a konvoját felvezető motoros rendőrök egyike halálos közlekedési balesetet szenvedett.
    A DNA közleménye szerint 2015-ben Oprea háromszor annyi alkalommal vett igénybe rendőri felvezetést, mint az államfő, és vendéglőbe, pártrendezvényekre vagy hazafele menet is rendőri felvezetéssel közlekedett, alkalmanként több mint 25 rendőrt mozgósítva.
    Oprea a népet megvető öntelt kiváltságosok jelképévé vált, lemondását tüntetők tízezrei követelték, végül csak akkor vált meg kormányzati tisztségétől, amikor novemberben Victor Ponta teljes kormányát elsodorta a társadalmi elégedetlenség.
    Népszerűtlenségének tudható be, hogy a szerdai szenátusi szavazáson a szociáldemokraták - korábbi koalíciós partnerei - sem akadályozták meg az ellene indított bűnvádi eljárás lefolytatását, annak ellenére, hogy Oprea pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) képezi a mérleg nyelvét a parlamentben a jobboldal és baloldal között.
    Oprea botránya "járulékos áldozatot" is szedett: a DNA kiderítette, hogy 2014-ben - az ügyészek szerint jogtalanul - olyan megállapodást kötött, amelynek alapján a legfőbb ügyész közlekedését is rendőrök segítették. Tiberiu Nitu legfőbb ügyész megpróbált azzal védekezni, hogy ő nem igényelt konvojt, és nem követett el törvénytelenséget, végül kedden mégis bejelentette lemondását, mivel - az egyre hangosabb médiabotrány közepette - maga is tarthatatlannak érezte, hogy az igazságszolgáltatás egyik kulcsintézményének hitelét a törvénytelenség gyanúja ássa alá.