Csongor napja van. | 2024.04.16

Érvénytelenítették a korábbi elnök 149 hívének halálbüntetését Egyiptomban

2016-02-03 09:42:08

 

Érvénytelenítette szerdán a kairói semmítőszék a korábbi iszlamista elnök, Mohamed Murszi 149 híve elleni halálbüntetést, akiket a gízai büntetőtörvényszék korábban a 2013-as zavargásokkal összefüggésben, tizenegy rendőrtiszt és két civil meggyilkolása miatt ítélt kötél általi halálra.

 

    A per azon véres zavargások idejére nyúlik vissza, amelyek Mohamed Murszi 2013-as elmozdítását követték. Az érintettek az eredeti vádak szerint 2013. augusztus 14-én lerohantak egy rendőrőrsöt Kairó Kerdásza nevű elővárosában, megöltek tizenegy ott szolgáló rendőrt és két véletlenül ott tartózkodó helyi lakost, lerombolták a rendőrség épületét, majd felgyújtottak több ott parkoló autót és páncélozott járművet.
    A vádlottakat - köztük egy nőt - tavaly februárban ítélte kötél általi halálra a tömegperek során kiszabott szigorú büntetéseiről elhíresült bíró, Mohamed Nági Saháta. A helyi médiában "kerdászai vérengzés" címszó alatt futó perben egy ember tíz év szabadságvesztést kapott, szerdán az ő ítéletét is érvénytelenítették.
    A semmítőszék perújrafelvételt rendelt el. A döntés okát nem hozták nyilvánosságra.
    A szóban forgó esettel egy napon, 2013. augusztus 14-én a biztonsági erők feloszlatták több ezer iszlamista tüntető két táborát a fővárosban. Az észak-afrikai ország modern kori történetének legvéresebb akciója során több száz, egyes források szerint több mint ezer ember vesztette életét.