Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ma van a magyar rejtvényfejtők napja, vasárnapra versenyt szerveznek

2016-02-03 07:14:29

 

Háromórás fejtőversenyt szervez a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete (ROE) vasárnap, a magyar rejtvényfejtők napja alkalmából.

 

    Szalay Dénes, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: az egyesület kezdeményezésére az oktatási és kulturális miniszter 2007-ben járult hozzá, hogy minden év február 3-át - a Füles című lap első száma megjelenésének napját - a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák. A hagyományoknak megfelelően a ROE nagyszabású fejtőversenyt szervez vasárnap.
    A háromórás versenyre előzetesen már több mint 250 rejtvényfejtő jelentkezett, ezzel ez lesz az idei év legnagyobb hazai rejtvényfejtő-versenye - mondta az egyesület elnöke.
    A játékosok 15 kategóriában indulhatnak, a kezdőtől a mesterig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő rejtvényt, és harcba szállhat a kupákért és nyereményekért. Lesz skandináv és sudoku kategória, a nyelvi játékok kedvelői pedig külön kategóriában indulhatnak, de az érdeklődők vizuális rejtvényekkel is összemérhetik tudásukat. A résztvevőknek három órájuk lesz arra, hogy minél több feladványt megfejtsenek.
    A verseny szünetében a ROE köszönteni és díjazni fogja azokat a rejtvénykészítőket, akik az elmúlt évben a versenyfeladatokat összeállították. Ezek után a megszokott felállást megfordítva: ezúttal a rejtvényfejtők kérdezhetik a rejtvénykészítőket arról, hogy miként készülnek a feladványok.     A meghívott rejtvénykészítők között van Horváth Zoltán, a legsikeresebb logikai rejtvénykészítő, aki több rejtvényfejtő-világbajnokságra is készített már feladványokat, valamint Schmidt János, aki több évtizede szórakoztatja jellegzetes definícióival fűszerezett keresztrejtvényeivel, betűrejtvényeivel az egyesület tagjait és a rejtvényújságok olvasóit, és akit a tavalyi eseményen avattak a ROE tiszteletbeli tagjává.
    Szalay Dénes emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 91 éve, 1925. január 22-én jelent meg az első "keresztszórejtvény" a Ma Este című hetilap hasábjain Kristóf Károly (1904-1994) tollából. 
    Magyarország igazi rejtvény nagyhatalommá nőtte ki magát, hiszen sok országban jellemzően a sudoku kiadvány mellett csak hagyományos és skandináv keresztrejtvényeket tartalmazó kiadványokat lehet vásárolni, míg Magyarországon a több száz rejtvénymagazin között számos speciális típusú feladványokat tartalmazó újság is megtalálható - tette hozzá.