Emma napja van. | 2024.04.19

Molnár Zsolt: terrorizmus és a menekültválság kérdését külön kell választani

2016-02-01 13:29:24

 

A baloldali pártok szerint a terrorizmus és a menekültválság komoly kihívás Magyarország és Európa számára, a két kérdést élesen külön kell választani és jogállami megoldást kell adni azokra - mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfőn az MTI-nek.

 

    Molnár Zsolt azután beszélt erről, hogy egyeztetésre hívta az LMP, a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért (PM), a Magyar Liberális Párt képviselőit. Az elnök elmondta, a megbeszélésen az LMP nem vett részt.
    Az ellenzéki politikus azt mondta, a pártok szakmapolitikai egyeztetést folytattak arról, hogyan látják a biztonsági helyzetet Magyarországon és Európában, elsősorban a terrorveszélyről beszéltek, de a menekültkérdés is szóba került.
    Molnár Zsolt a Fidesz által javasolt, a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítással kapcsolatban közölte, a megbeszélés résztvevői megerősítették, hogy a nagyobbik kormánypárt javaslatát nem támogatják, elfogadhatatlannak tartják. Az is egyértelművé vált, hogy a javaslatról a kormánypártok nem hajlandók érdemben tárgyalni, ragaszkodnak az eredeti elképzelésekhez és ezzel a kompromisszumot kizárta - emlékeztetett.
    Az alaptörvényen kívüli javaslatokról - folytatta a nemzetbiztonsági bizottság elnöke - , például a szocialisták büntetőtörvénykönyv-, vagy költségvetési módosítását tárgyalási alapnak tekintik ezek a pártok és folytatják az egyeztetést.
    A politikus az egyeztetés időzítését azzal indokolta, hogy hamarosan indul az Országgyűlés tavaszi időszaka.
    Elmondta azt is, véleménye szerint az a helyes, hogy azokkal a pártokkal is konzultáljanak - minősített információk megosztása nélkül - amelyeknek nincsen képviselőjük a nemzetbiztonsági bizottságban.
    Molnár Zsolt azt mondta, az egyeztetésre meghívták Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő is, aki az európai biztonsági helyzetről, a terrorveszélyről, az embercsempészetről adott tájékoztatást.