Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ingatlanokat és autókat vásároltak a képviselők tavaly - 2. rész

2016-02-01 13:18:00

    A képviselők közül sokan vettek autót: a honatyák között a legnépszerűbb a márkák a Skoda, Volkswagen és a Ford voltak. Hende Csaba volt honvédelmi miniszter Mitsubishi-je helyett egy Skoda Superbet vett. Ezt a márkát választotta a szocialista Gőgös Zoltán is, aki nyilatkozatában már nem szerepelteti 2014-ben vett Mercedes-ét, helyette egy 2011-es, tavaly vásárolt Skoda Superbet tüntet fel. A fideszes Csöbör Katalin 2014-ben vett Skodája helyett egy újabb Skodát vásárolt, míg a független Fodor Gábor továbbra is feltünteti 2012-ben örökölt Ford Orionját, de a 2010-ben vásárolt Volkswagen Phaetonját ő is egy Skoda Superbre cserélte. Szintén Skodát vett a jobbikos Z. Kárpát Dániel, és az MSZP-s Szakács László is, a fideszes Kovács Sándor viszont VW Passatra cserélte Skoda Superbjét, ami mellé vett egy 125 köbcentiméteres MZ motort is. A fideszes Horváth László megőrizte korábbi Nissanját, régi VW Passatját viszont egy újabbra cserélte. Ilyen autót vett a fideszes Tiba István és ilyet bérel az MSZP-s Tóth Bertalan, míg a KDNP-s Szászfalvi László VW Passatja mellé egy Polo-t is vásárolt tavaly.

    Az MSZP-s Tukacs István és Szabó Sándor, valamint a fideszes Salacz László és Galambos Dénes is Fordot vásárolt tavaly, Répássy Róbert (Fidesz) pedig egy Opel Astrát vett. Szűcs Lajos, az Országgyűlés egyik fideszes jegyzője Toyota Avensisét cserélte le egy Lexusra, a szintén kormánypárti Kovács József egy Toyota Yarist vett, frakciótársa, László Tamás viszont Toyota Yarisát Opel Merivára cserélte.
     Az MSZP-s Gúr Nándor Toyota Avensis-e helyett egy Mazdát vásárolt, a jobbikos Gyöngyösi Márton egy 2003-as Suzuki Swiftet vett, a fideszes Csenger-Zalán Zsolt pedig egy Mitsubishi Pajerónak lett a tulajdonosa, de továbbra is megvan motorcsónakja és megörökölte egy B-31 típusú vitorlás ötven százalékos tulajdonrészét valamint 31 millió forintot.
    A fideszes Csizi Péter egy 2010-es Opel Insigniát vásárolt korábbi Citroen C5-je helyett, párttársa, Dankó Béla eddig is meglevő Mitsubishi L200 és Toyota Hilux járművei mellé vásárolt egy Hyundai Santa Fe autót és összeépítéssel szert tett egy Pannonia T5-ös motorra.
    Novák Előd jobbikos képviselő Seatot vett, Ágh Péter Suzuki Vitarát vásárolt, amelynek 50 százalékos tulajdonosa, a fideszes Balla György előző vagyonnyilatkozatában még egy 2002-es Renault Thaliát tüntetett fel, ehelyett most egy tavaly vásárolt Peugeot 308-asról írt.
    A fideszes Bánki Erik nevén korábban csak egy BMW C1-es motorkerékpár volt, 2015-ben vett még egyet és egy BMW 420d autót is. Emellett három különböző, összesen 42,23 hektár területű szántót vásárolt. A képviselő 9,8 millió forintos hitele viszont hatvan millióra nőtt. A részvényekben tartott megtakarítása 63 millióról 15,6 millió forintra, az állampapírokban 111 ezerről 68 ezer euróra, a befektetési jegyben lévők pedig 236 ezer euróról 124 ezer euróra csökkentettek, de utóbbiak esetében korábbi háromezer dolláros megtakarítása hatezerre nőtt.
    A fideszes Győrffy Balázs korábban és most is Ford S-Maxot tüntetett fel gépjárműként, de eddig lízingről írt, most pedig adásvételt, miközben a politikus növelte részesedését több, Takácsiban található szántóban is. A képviselő eddig 12 millió forinttal tartozott egy pénzintézetnek, ami több, mint 180 millióra nőtt, miközben magánszeméllyel szemben is megjelent tíz millió adósága és a családjától ötmillió forint ajándékot kapott.
    A kapott ajándékok között a fideszes Zsigó Róbert (Fidesz) három karton bort, illetve határidőnaplókat és tollakat tüntet fel néhány ezer forint értékben, Tállai András fideszes képviselő, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára könyveket, italokat és egy 50 ezer forint értékű festményt kapott ajándékba, Potápi Árpádnak (Fidesz) szintén italokat és könyveket adtak összesen 200 ezer forint értékben, míg a fideszes Riz Gábor egy kínai kézműves naptárt írt bele nyilatkozatába, de értékét nem tudta megnevezni.