Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ipari és külkereskedelmi adatok jelennek meg a héten

2016-02-01 07:53:35

 A héten megjelenő hazai makrogazdasági adatok közül az ipari termelési adatok kaphatnak leginkább figyelmet a befektetők részéről, de külkereskedelmi és kiskereskedelmi statisztika is megjelenik.

    Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom tavaly novemberi adatának második becslését. A január elején közzétett első becslés szerint tavaly novemberben az export euróban számolt értéke 6,5, az importé 7,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A havi mérlegtöbblet 673 millió euró volt, 36 millióval kisebb, mint 2014 novemberében. Az export éves növekedési üteme az októberi 8,5 százalékhoz képest lassult, az import viszont jelentősen megélénkült az előző havi 4,4 százalék után. 
    A múlt év első tizenegy hónapjában a kivitel 7,3, a behozatal 6,0 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 7,440 milliárd euró volt, 1,411 milliárddal több, mint az előző év azonos időszakában és jóval meghaladta a 2014-es egész évi 6,274 milliárd eurót.
    Szerdán a kiskereskedelem tavaly decemberi forgalmának első becslése jelenik meg. Tavaly novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 
    Pénteken teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az ipari termelés tavaly decemberi adatának első becslését. Az ipari termelés volumene tavaly novemberben 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat szerint 7,0 százalékos volt a növekedés. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,4 százalékkal csökkent novemberben az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adat szerint. 2015 első tizenegy hónapjában az ipari termelés 7,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.