Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2016-01-31 16:25:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    Nagyrészt borult lesz az ég, estig az Északi-középhegység környékén lehet vékonyabb, hajnaltól pedig a nyugati határvidéken kezd szakadozni a felhőzet. Egyre nagyobb területen számíthatunk csapadékra; délután, este a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön, hajnaltól a Kisalföld környékén lehet nagyobb mennyiség. Éjjel az Északi-középhegység magasabban fekvő régióiban havas eső, esetleg átmeneti hóesés is lehet. Hétfőn jobbára borult idővel indul a nap, majd fokozatosan országszerte vékonyodik a felhőzet, ezzel párhuzamosan megszűnő jelleggel, egyre kevesebb helyen várható eső. Délelőtt csak a nyugati, délnyugati határ mentén lehet kevesebb felhő, a Dunántúl más részein határozott felhőzetcsökkenésre délutántól számíthatunk. A délnyugati szél kezdetben mérséklődik, csak a Kisalföldön és az Észak-Alföldön lehet egy-egy erős széllökés, majd holnap már sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon többfelé meg is erősödik a nyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, +5 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn az ország legnagyobb részén 6 és 13 fok között valószínű, de Borsod egyes részein ennél kissé hidegebb, míg a Nyugat-Dunántúlon és a Dráva-melléken 14, 17 fok is lehet.


    Időjárási helyzet Európában

    Három hét hideg, zord idő után január utolsó napjaira Európa északkeleti felében is jelentősen megenyhült az idő. Néhány nap leforgása alatt több helyen húsz, huszonöt fokkal lett melegebb, sőt tegnap már Moszkvában 3, Szentpéterváron 5, a litván Vilniusban 6 fokot mértek, amely mindhárom városban helyi napi melegrekord. A szokatlanul enyhe levegőt az a nagykiterjedésű ciklon szállítja Észak-Európába, amelynek középpontja a Norvég-tengeren helyezkedik el, és ott, valamint az Északi-tengeren is viharos időjárást okoz. A ciklonhoz tartozó hosszan elnyúló frontrendszer mentén a finn-orosz határvidéktől egészen az Alpok északi vonulatáig sokfelé eső esik, Lappföldön ugyanakkor még havazik. Az Alpoktól Franciaországon és a Brit-szigeteken keresztül már egy melegfront húzódik, amely a felsorolt országokban szintén többfelé esős időt eredményez. Az említett melegfront déli szakasza holnap a Kárpát-medence felett elgyengül, a csapadéka is fokozatosan megszűnik. A mögötte érkező, az évszakhoz képest rendkívül enyhe levegő a hét elején Magyarországot is eléri, de hétfőn még csak a délnyugati, nyugati megyékben tapasztalhatunk tavaszias enyheséget. Arrafelé azonban erősíti ezt a hatást az alpi bukószél, a főn, amelynek következtében az Őrségben olyan meleg lehet, mint a mediterrán országokban, ahonnan egy anticiklon hatására már eddig is 15 foknál magasabb nappali maximumokat jelentettek.