Emma napja van. | 2024.04.19

Ukrán válság - Ismét haltak meg ukrán katonák a kelet-ukrajnai fronton

2016-01-31 15:10:00

Két ukrán katona vesztette életét és négy sebesült meg az elmúlt egy nap alatt a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében - közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.
A tisztségviselő tájékoztatása szerint a szakadárok támadásai következtében egy katona esett el és három sebesült meg. Egy katona halálát és egy másik sérülését pedig huzallal működésbe léptetett, rejtett robbanószerkezet okozta. Valamennyien Donyeck környékén estek áldozatul.
    A szóvivő közölte, hogy szombat este a szakadárok a minszki egyezmények alapján tiltott nehézfegyvert, 120 milliméter kaliberű aknavetőt vetettek be a Luhanszktól északra fekvő Sztanicja Luhanszka településnél lévő katonai állás ellen. Donyeck térségében szintén vetettek be 82, illetve 120 milliméter kaliberű aknavetőket. A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol környékén is több településnél, köztük Sirokinénél is tüzet nyitottak a kormányerőkre, az utóbbi falunál rakétarendszert vetettek be.  
    A hadműveleti parancsnokság napi jelentése szerint az elmúlt napban összesen 36-szor szegték meg a tűzszünetet a Moszkva által támogatott szakadárok. Motuzjanik hozzáfűzte, hogy a "provokációkra" több ízben is válaszcsapást mértek az ukrán fegyveres erők.   
    A szakadárok a maguk részéről arról adtak hírt, hogy vasárnapra virradó éjjel az ukrán fegyveres erők négy órán át lőtték Donyeck városának északi részét - a korábban a szakadárok által rommá lőtt nemzetközi repülőtér környékét -, továbbá a megyeközponttól északra fekvő Horlivka peremvidékét, ahol állítólag emiatt több lakóház is kigyulladt. Áldozatokról hivatalos hírügynökségük nem számolt be.  
A Donyeck megyei rendőrség közben vasárnapi közleményében arról számolt be, hogy januárban  összesen 28 szakadárral szemben indítottak büntetőeljárást a megyében. Egy részük a vád szerint részt vett hivatali épületek elfoglalásában még a konfliktus kirobbanásakor, másik részük pedig információkkal, illetve agitációval segítette a szakadár erőket. Amnesztiakérelmet az év eleje óta mindösszesen hárman nyújtottak be. Amnesztiában az részesülhet, aki csatlakozott  a szakadárokhoz, vagy együttműködött velük, de maga bűncselekményt követetett el.