Csongor napja van. | 2024.04.16

LMP: a kormány azonnal csökkentse a tej áfáját!

2016-01-31 12:56:00

Az LMP felszólította a kormányt, hogy azonnal csökkentse 18 százalékról 5 százalékra a tej általános forgalmi adóját.
 Lengyel Szilvia, az ellenzéki párt elnökségi tagja, vidékfejlesztési szakszóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek elmondta: az LMP továbbra is azt szeretné, ha minden alapvető élelmiszer áfáját 5 százalékra csökkentené a kabinet.
    Ez a lépés a tej esetében lenne az egyik legsürgetőbb, hiszen a magyar termelők nagy bajban vannak, közülük sokan csődbe mehetnek a következő hónapokban, ha a kormány nem segít a forgalmi adó mérséklésével - fejtette ki. Hozzátette: a magyar nyerstej felvásárlási ára decemberben 22 százalékkal csökkent az előző évihez képest az uniós kvóták módosítása miatt.
    Lengyel Szilvia szerint emellett az uniós túltermelési válság, az orosz embargó és a kínai kereslet csökkentése is lefelé nyomja az uniós tejárakat. Ráadásul a magyar kormány "hibás adópolitikája" miatt Magyarországon "virágzik az áfacsalás", így sokszor a termelői ár alatt kerül külföldi tej a magyar boltokba - mondta az LMP szakszóvivője, aki szerint a közétkeztetésben is sok, áfacsalástól érintett tejet használnak, ezért a szolgáltatóknak elő kellene írni a friss termékek használatát.
    Az ellenzéki párt elnökségi tagja szólt arról is, hogy a tej áfájának azonnali csökkentését követően az összes tejtermék forgalmi adóját mérsékelni kellene, lehetőleg még az év végéig. Ez ugyanis rendkívül előnyös lenne a helyi gazdaságnak és gazdálkodóknak, továbbá csökkentené a dolgozói szegénységet és a korrupciót - közölte Lengyel Szilvia.