Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: kevesebbe kerül a szíriai helyzet rendezése, mint a menekültek befogadása

2016-01-31 11:15:00

A szíriai helyzet rendezése, majd az azt követő újjáépítés is kevesebb költséggel járna Európának annál, mint amennyit a kontinens jelenleg költ a menekültek befogadására - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva. 
Hangsúlyozta, hogy jelenleg az Egyesült Államok és Oroszország is a konfliktus megoldására törekszik, így a megoldás kölcsönös kompromisszumok után, feltételezhetően Bassár el-Aszad elnök eltávolításával születik majd meg.
    Gyarmati István szerint az európai országoknak addig fontos lenne, hogy egységesítsék menekültpolitikájukat. Ezt a folyamatot segítheti, hogy a napokban több ország is a szigorítás irányába mozdult el, korlátozásokat, visszatoloncolásokat helyezett kilátásba. A törökországi, jordániai és libanoni menekülttáborok fejlesztése mellett ez a migrációs nyomás komoly csökkentését eredményezheti.
    A biztonságpolitikai szakértő megjegyezte: Görögország ugyanakkor még mindig nem jeleskedik abban, hogy segítsen gátat szabni a bevándorlók beáramlásának, és ez akár egy "nagy menekülttáborrá alakíthatja" az országot.