Csongor napja van. | 2024.04.16

Cheney volt alelnök lánya indul a kongresszusi választáson

2016-01-31 09:39:00

Liz Cheney - Richard Cheney egykori amerikai alelnök idősebb lánya - kongresszusi képviselőnek készül az Egyesült Államokban idén tartandó választásokon. 
A 49 esztendős Liz Cheneynek - akinek apja George W. Bush elnök idején töltötte be a magas tisztséget - nem ez az első próbálkozása a politika világában. Két évvel ezelőtt a szenátusi választáson indult Wyoming állam jelöltjeként, de akkor kudarcot vallott: republikánus párttársát, Mike Enzit nem sikerült legyőznie; a helyi republikánusok nem is támogatták őt, mondván, hogy csak néhány évvel korábban költözött Wyomingba, ezért nem is tudná érdemben képviselni Washingtonban ennek a szövetségi államnak az ügyeit. 
    Liz Cheney most is Wyomingban nyújtotta be a szövetségi választási bizottságnak a szükséges dokumentumokat. Ezúttal azonban a szövetségi képviselőház tagja szeretne lenni, változatlanul a Republikánus Párt tagjaként. Környezetéből származó hírek szerint hétfőn jelenti be indulását az északkelet-wyomingi Gillette városában, amely nagyon megszenvedte a szénbányászat hanyatlását. Cheney éppen erre építi a kampányát, már többször hangoztatta ugyanis, hogy Barack Obama elnök a globális klímaváltozással összefüggő rendelkezéseivel "háborút visel a szénipar ellen". 
    Liz Cheney jogász, öt gyermeket nevel, s a Yellowstone Park melletti Jackson Hole-ban él.