Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: óriási társadalmi vita övezi Franciaországban az alkotmánymódosítási javaslatot

2016-01-30 22:50:48

 Óriási társadalmi vita övezi Franciaországban azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amelynek értelmében bizonyos körülmények között megfoszthatnák francia állampolgárságuktól a terrorizmusért elítélt kettős állampolgárokat - mondta Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szombaton az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette, a tervet beterjesztő Francois Hollande köztársasági elnöknek és javaslatának nagyon magas a támogatottsága, arról azonban vita zajlik, mennyi értelme van alkotmányt módosítani a terrorizmus elleni harcban, hogy hatékony fellépést eredményezne-e.
    Az ellenzők szerint nem csökkentené a veszélyt, nem kezelné a fő problémát, a radikalizálódást, és nem tenné hatékonyabbá a titkosszolgálatok működését sem - mondta.
    Arra a felvetésre, hogy az állampolgárságuktól megfosztott embereket, ki lehetne-e utasítani az országból, meg lehetne-e szabadulni azoktól, akik veszélyt jelenthetnek, Szűcs Anita azt mondta, így azonban az állam is eszközöket veszítene, hogy megfigyelje és kezelje ezeket az embereket.