Emma napja van. | 2024.04.19

Hoppál Péter: az áldozattá válás folyamatának feldolgozása az utókor felelőssége

2016-01-29 20:09:00

Az áldozattá válás folyamatának feldolgozása az utókor felelőssége - jelentette ki a magyarországi németség 70 évvel ezelőtt kezdődött kitelepítéséről az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Pécsett pénteken. 

     Hoppál Péter a Kárpát-medencei németség II. világháború utáni és mai érték- és hagyományőrzése című kétnapos nemzetközi rendezvényének nyitónapján azt mondta: a kollektív bűnösség alapján "újra vagonokra raktak tíz- és százezreket azért, mert egy kultúrát és nyelvet képviseltek". "Nemcsak a második világháború alatti, hanem az azt követő időszak borzalmai sem ismétlődhetnek meg" - hangsúlyozta az államtitkár az alapításának huszonötödik évfordulóját ünneplő Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének rendezvényén.
    Felhívta a figyelmet arra: a magyarországi németség 1946. január 19-én kezdődött elhurcolásának dátumát a magyar Országgyűlés emléknappá nyilvánította, amelyről minden évben meg kell emlékezni - mondta Hoppál Péter. Véleménye szerint az elfojtottság és a frusztráció érzését okozta egy egész generációban, hogy negyven éven keresztül beszélni sem volt szabad a kitelepítésekről. 
    Az államtitkár szólt arról is, hogy a magyar társadalom sokat köszönhet az itt élő németség hagyománytiszteletének és értékteremtésének.
    Gerner Zsuzsanna, Németország pécsi tiszteletbeli konzulja felidézte: Közép- és Kelet-Európa országaiban 1945 után 14 millió ember kényszerült elhagyni hazáját, ezt a kontinens az ókor utáni legnagyobb népvándorlásának nevezve.
    Emlékeztetett arra, hogy a magyarországi németek 640 ezer hold területű földbirtokából a földosztások és kitelepítések során 500 ezer holdnyi területet vettek el. Hatvanezer házból mindössze 15 ezer marad a svábok tulajdonában - fűzte hozzá. A kétnapos rendezvény pénteki napján a konferencia előadásai után levetítik Buglya Sándor Sváb passió, Menni vagy maradni című dokumentumfilmjét. Szombaton kultúrcsoportok fellépésével mutatják be, miként őrizte meg és adta tovább hagyományait a magyarországi németség.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó